Lavrov sa nedostal do Srbska, Kosačov žiada tvrdú odvetu. Nepochybuje, že išlo o rozhodnutie NATO a USA

TA3 ČTK
6.6.2022 11:17

Kolektívne odmietnutie Bulharska, Čiernej Hory a Severnej Macedónie umožniť lietadlu šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova preletieť do Srbska nevyhnutne vyžaduje tvrdú reakciu, a to spoločnú Ruska a Srbska, uviedol podpredseda hornej komory ruského parlamentu Konštantín Kosačov. Lavrov mal dnes začať dvojdňovú návštevu v Belehrade, ale nedeľné rozhodnutie Sofie, Podgorice a Skopje nepovoliť prelet jeho lietadla viedlo podľa médií k jej zrušeniu.

Strategický terč

"Je jasné, že toto rozhodnutie nebolo o lietadle. Bolo namierené proti Rusku ako štátu a Srbsku ako štátu. Dúfam, že reakcia bude spoločná a krajne tvrdá, a to v podobe nielen diplomatických protestov, ale aj konkrétnych praktických odvetných krokov," uviedol Kosačov podľa agentúry TASS.

Senátor nepochybuje, že v skutočnosti išlo o rozhodnutie Severoatlantickej aliancie, ktorej členmi uvedenej krajiny sú, a Spojených štátov. "Priamym zasahovaním do dvojstranných záležitostí dvoch zvrchovaných európskych štátov, ktoré nie sú členmi aliancie, Ruska a Srbska, sa NATO pokúša zmocniť sa a podriadiť si zvyšnú časť Európy. Ďalej bude pokračovať globalizácia aliancie na zvyšok sveta, v ktorom je Čína strategickým terčom číslo dva hneď za Ruskom," usúdil. Kosačov dodal, že Bulharsko, Čierna Hora a Severná Macedónsko sa pripojili k "hrobárom skutočného európskeho sna", ktorými sú podľa neho Británia, Česko, Poľsko a Pobaltie.

Ruský denník Kommersant dnes na svojom webe s odvolaním sa na vlastné zdroje napísal, že uzavretie vzdušného priestoru susedných krajín pre lietadlo ruského ministra môže vyhovovať srbskému prezidentovi Aleksandaru Vučičovi, ktorý by si podľa denníka prial, aby Lavrovova návšteva bola odložená, alebo sa uskutočnila pokiaľ možno nepozorovane, aby nepokazila vzťahy Srbska so Západom.

Situácia je komplikovaná

Stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe pripomenula, že takmer všetky krajiny Európskej únie a tiež Británia uzavreli ruským lietadlám svoj vzdušný priestor po ruskom útoku na Ukrajinu z 24. februára, zatiaľ čo Srbsko je jedným z mála spojencov Ruska v Európe. Srbsko nezaviedlo sankcie proti Moskve, ale od roku 2012 je oficiálne kandidátskou krajina na členstvo v EÚ. Začiatkom marca sa v Belehrade demonštrovalo na podporu počínania Ruska proti Ukrajine. Srbsko prakticky úplne závisí na dodávkach ruského plynu, ale jeho lojalitu voči Moskve budí aj skutočnosť, že Rusko podporuje Belehrad v neuznávaní nezávislosti Kosova.

Srbská premiérka Ana Brnabičová uviedla, že situácia okolo príchodu ruského ministra je "veľmi komplikovaná" a že logistikou jeho cesty sa zaoberá prezident Vučić.

Na otázku, či sa Lavrovova cesta uskutoční, nemenovaný ruský diplomat agentúre Interfax ešte v nedeľu povedal: "Schopnosti teleportácie naša diplomacia zatiaľ neovláda."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok