SSC Tuatara dosiahla osobný rýchlostný rekord. Akú rýchlosť dokázalo toto monštrum vyvinúť?

TA3/SZ
4.6.2022 11:00

Americký hyperšport SSC Tuatara má v merítku prívlastok najrýchlejšieho auta sveta, ktoré bude schopné ísť rýchlosťou vyše 500 km/h. Akú rýchlosť dosiahlo mimoriadne výkonné kupé pri najnovších testoch?

SSC Tuatara dosiahla osobný rýchlostný rekord. Akú rýchlosť dokázalo toto monštrum vyvinúť?
SSC

Áut, ktorých dosahujú na métu 500 km/h je aktuálne na svete len hŕstka. Okrem Koenigseggu, Hennessey a Bugatti nesmieme zabudnúť ani na americkú firmu, ktorá vyvinula model Tuatara práve za účelom dosiahnutia čo najvyššej rýchlosti.

Pri minuloročných testoch toto monštruózne vozidlo dosiahlo rýchlosť 455 km/h. To však firme, a ani jej majiteľovi rozhodne nestačilo. Preto sa rozhodli pokus o dosiahnutie najvyššej rýchlosti zopakovať na dráhe vesmírneho centra na Floride. Tentokrát sa majiteľovi firmy Larrymu Caplinovi podarilo rozbehnúť SSC Tuatara na rýchlosť závratných 474.8 km/h.

SSC SSC

Stále je však v merítku pokorenie magickej hranice 500 km/h. Pre presnosť merania boli použité systémy VBox a GPS modul pre čo najpresnejšie určenie rýchlosti, aby nedošlo k pochybnostiam zo strany verejnosti, ako pri uplynulých pokusoch. Ak chcete vidieť, ako to vyzerá na palube auta pri rýchlosti cez 450 km/h, odporúčame zhliadnuť nižšie priložené video zachytávajúce celý priebeh rýchlostného testu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok