ONLINE: Západní predstavitelia rokujú o ukončení vojny bez Kyjeva. Severodoneck ostreľujú

TA3 TASR ČTK
4.6.2022 07:13

Ruská armáda posilnila svoje jednotky a naďalej ostreľuje Severodoneck. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že má vieru vo víťazstvo svojej krajiny a porážku ruskej agresie, ktorá trvá už 100 dní. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:55 Dnešný ONLINE sme ukončili. Udalosti budeme opäť sledovať aj zajtra. 

23:18 Rusko v tomto roku zaznamená prudký nárast ziskov z vývozu energie, pretože politika západných krajín viedla k zvýšeniu cien. Uviedol to podľa agentúry Reuters ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

22:17 Pápež František v sobotu oznámil, že sa čoskoro stretne s ukrajinskými predstaviteľmi, s ktorými chce prediskutovať možnosti svojej návštevy ich vojnou sužovanej vlasti. Informuje o tom tlačová agentúra Reuters.

22:02 Boje o získanie kontroly nad Severodoneckom na východe Ukrajiny pokračujú, uviedol v sobotu večer generálny štáb ukrajinskej armády. Ruský generál Michail Mizincev dnes zároveň podľa agentúry TASS vyhlásil, že ukrajinské sily čelia v meste drvivým stratám a sťahujú sa.

20:53 Samohybné húfnice M109A3 z Nórska sú už v prvých líniách a s vysokou presnosťou zasahujú ciele a ničia nepriateľa. Uviedol to hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Zalužnyj.

20:07 Rusi pokračujú v krádežiach kovov z okupovaného Mariupola. Uviedol to Petro Andruščenko, poradca starostu mesta.

19:20 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v sobotu skritizoval vyjadrenie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o tom, že Rusko "by nemalo byť ponižované". Podľa Kulebu takáto výzva ponižuje Francúzsko, informovala agentúra AFP.

17:36 Ukrajina v sobotu informovala o úmrtí štyroch zahraničných dobrovoľníkov, ktorí po boku ukrajinskej armády bojovali proti ruským jednotkám. Muži pochádzali z Nemecka, Holandska, Austrálie a Francúzska. Informovala agentúra AFP. 

17:10 Luxemburský premiér Xavier Bettel označil vyradenie hlavy ruskej pravoslávnej cirkvi, patriarchu Kirilla, z nového zoznamu sankcií Európskej únie na poslednú chvíľu za "neprijateľné". Maďarská vláda vyjadrila nesúhlas s Kirillovým zaradením niekoľko dní po stretnutí lídrov EÚ v Bruseli, na ktorom schválili šiesty balík sankcií voči Rusku zahŕňajúci aj čiastočný zákaz dovozu ruskej ropy. 

17:06 NATO usporiada veľké cvičenie Baltops 22 v Baltskom mori od 5. do 17. júna Plánuje sa, že na cvičeniach sa zúčastnia sily zo 14 krajín aliancie, ako aj budúci členovia Švédsko a Fínsko. Píše NEXTA na Twitteri.

16:44 Americkí predstavitelia sa v posledných týždňoch pravidelne stretávajú so svojimi náprotivkami z Británie a Európskej únie a rokujú o možnostiach ukončenia vojny na Ukrajine diplomatickou cestou. Americkej stanici CNN to povedali zdroje oboznámené s týmito rokovaniami. Ukrajina sa na rozhovoroch priamo nezúčastňuje, hoci USA predtým sľúbili, že "o Ukrajine bez Ukrajiny" sa nič nerozhodne, podotkla CNN.

16:14 S Moskvou nemá zmysel vyjednávať, pokiaľ nebudú ruské sily zatlačené čo najviac k ukrajinsko-ruskej hranici. V reakcii na nedávne vyhlásenie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona to uviedol poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak.

14:31 S vyšetrovaním potenciálnych vojnových zločinov ruských jednotiek na Ukrajine pomáhajú aj dobrovoľníci z občianskej spoločnosti. Organizácia Centrum pre občianske slobody aktuálne spolupracuje s okolo 400 dobrovoľníkmi.

13:35 Rusko utrpelo veľké straty po tom, ako sa ukrajinským silám podarilo dobyť späť značnú časť mesta Severodoneck v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Uviedol to v sobotu tamojší gubernátor Serhij Hajdaj. Informuje o tom britský denník The Guardian.

12:46 Ukrajina chce pomocou nových dodávok zbraní zo Západu posilniť svoje pozície na bojisku pred obnovením mierových rokovaní s Ruskom, uviedol člen ukrajinskej vyjednávacej delegácie a predseda ukrajinského parlamentu Davyd Arachamija.

12:31 Hrdinský boj záchranárov i zúfalstvo tvárou v tvár smrti. Ukrajinská medička Julia Pajevská natočila svedectvo z prvých dní ruskej agresie v meste Mariupol. Na jej príbeh upriamilo pozornosť slovenské ministerstvo obrany, ktoré zverejnilo autentické zábery. Upozorňuje však, že video nie je vhodné pre citlivé povahy.

Viac si môžete pozrieť tu:

12:04 Ruská armáda pri juhoukrajinskom prístave Odesa zostrelila vojenské lietadlo s nákladom zbraní a muníciou. Informovala o tom agentúra reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva obrany.

11:12 Hraničnými priechodmi na Slovensko prešlo v piatok 2654 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 606 mužov, 1616 žien a 432 detí. O dočasné útočisko požiadalo 178 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo za štvrtok 3178 osôb. Informovalo o tom ministerstvo vnútra.

10:54 Termín dodania posledných ôsmich objednaných húfnic Zuzana 2 Ozbrojeným silám SR zatiaľ nie je známy. Prednosť budú mať prípadné ďalšie objednávky Ukrajiny.

10:30 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v piatok s fínskou premiérkou Sannou Marinovou hovoril o "potrebe reagovať na obavy Turecka a posunúť sa vpred" so žiadosťami Fínska a Švédska o členstvo v Severoatlantickej aliancii.

10:01 Od ruskej invázie na Ukrajinu sa zoznam problémov, ktorým Európa čelí, neustále rozrastá. Kontinent bojuje s rastúcimi cenami potravín a energií aj pokračujúcimi problémami v dodávateľských reťazcoch, ktoré spustila pandémia ochorenia Covid-19 a ktoré brzdia jeho priemysel.

K tomu sa pridávajú politické otrasy a hrozba migračnej krízy. Európski lídri tak čelia nespočetným problémom, ktoré ohrozujú stabilitu a prosperitu starého kontinentu.

9:18 Ruské lietadlo počas rána ostreľovalo územie Sumskej oblasti. Podľa šéfa regionálnej správy zatiaľ nezaznamenali žiadne obete.

8:38 V Mariupole sa z ruín domov stali hroby pre celé rodiny, informuje agentúra NEXTA.

7:58 Ruská armáda posilnila svoje jednotky a naďalej ostreľuje východoukrajinské mesto Severodoneck. Informoval o tom generálny štáb ukrajinskej armády.

7:28 Aká je atmosféra v meste, ktoré prežilo masaker? Niektorí obyvatelia sa pomaly vracajú naspäť. Viac si môžete prečítať aj v tomto článku:

7:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že má vieru vo víťazstvo svojej krajiny a porážku ruskej agresie, ktorá trvá už 100 dní. "Presne pred 100 dňami sme sa prebudili do novej reality," Zelenskyj uviedol vo video nahrávke, nakrútenej pred jeho oficiálnym sídlom v Kyjeve.

Vojnovú skúsenosť opísal prostredníctvom slov ako rakety, ruiny a deportácie, ktorých význam museli Ukrajinci pochopiť a prežiť na vlastnej koži.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok