Pápež prijme zástupcov ukrajinskej vlády, prediskutujú jeho prípadnú návštevu

TA3 TASR
4.6.2022 22:23

Pápež František v sobotu oznámil, že sa čoskoro stretne s ukrajinskými predstaviteľmi, s ktorými chce prediskutovať možnosti svojej návštevy ich vojnou sužovanej vlasti. Informuje o tom tlačová agentúra Reuters.

Nevinná krv volá do neba a prosí: Zastavte túto vojnu! Pápež odsúdil zverstvá v Buči
TASR/AP

František sa o tom zmienil vo Vatikáne počas stretnutia s deťmi so zdravotným postihnutím a ukrajinskými deťmi, ktoré utiekli zo svojej krajiny v dôsledku ruskej invázie.

František (85), ktorý sa pre bolesti kolena pohybuje na invalidnom vozíku, povedal, že často myslí na ukrajinské deti a chce túto krajinu navštíviť, ale musí si vybrať správny čas.

"Nie je ľahké prijať rozhodnutie, ktoré by mohlo zvyšku sveta viac uškodiť ako pomôcť. Musím nájsť tú správnu chvíľu, aby som to urobil. Na budúci týždeň prijmem zástupcov ukrajinskej vlády, ktorí sem prídu na rokovanie, aby sme sa porozprávali aj o mojej prípadnej návšteve," uviedol pápež bez ďalších detailov.

Prebiehajúca vojna na Ukrajine prinútila Vatikán k jemnému diplomatickému balansovaniu; Apoštolský stolec už niekoľkokrát ponúkol sprostredkovanie ukončenia tohto konfliktu.

František pri viacerých príležitostiach nepriamo kritizoval ruského prezidenta Vladimira Putina za inváziu, ale bez toho, aby ho menoval. Použil tiež výrazy ako "neoprávnená agresia" či "invázia" a vyjadril ľútosť nad krutosťou voči civilistom.

Na návštevu ho už pozvali ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, kyjevský primátor Vitalij Kličko, väčší arcibiskup ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi Sviatoslav Ševčuk, ako aj ukrajinský veľvyslanec vo Vatikáne Andrij Juraš.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok