Kradnú ako po nebohom. Ukrajinka spoznala na fotke tanku svoj bojler aj bielizeň dcér

TA3/hm
5.6.2022 18:00

Všimla si si na tej fotografii niečo nezvyčajné? spýtal sa manžel a poslal jej fotografiu ruského tanku, ktorý viezol hŕbu predmetov. Ukrajinská utečenka vo Veľkej Británii Alina Koreniuková na fotke spoznala predmety, ktoré zjavne ukradli z jej domu. Spoznala škatuľu s bojlerom, ktorý plánovali osadiť ešte pred ruskou inváziou, a tiež posteľnú bielizeň jej dcér.

Ruské tanky
TASR/AP

Alina Koreniuková a jej deti opustili Ukrajinu 8. apríla. Teraz bývajú u britskej dvojice v meste Nottinghamshire. Fotografia zachytená koncom mája ukazuje ruský tank, ktorý sa presúva okolo zbombardovaných bytoviek v meste Popasna. Ruské jednotky kontrolujú mesto v Luhanskom regióne od 8. mája. Podľa Koreniukovej, fotografia pochádza z ulice, ktorá je len päť minút od jej domu, píše BBC.

"Čo nezničili, ukradnú"

Pôvodne si to uvedomil jej manžel. "Povedal: Všimla si si na tejto fotke niečo nezvyčajné?, a spýtal sa ma, či na nej vidím, to čo on," opísala. Okrem bojlera sa na tanku nachádzali aj iné veci ako obrus z ich terasy, nové Disney obliečky detí aj červená deka, uviedla. Posteľnú bielizeň použili na prekrytie niečoho, zrejme televízora alebo inej elektroniky, ktorá zmizla z domu, keď sme museli odísť, pokračovala Koreniuková. Nebola prekvapená, že k tomu došlo. "Naša reakcia bola, že to, čo nezničili, ukradnú," povedala.

Od kedy odišla z domoviny, žije Koreniuková v rámci britskej schémy Domy pre Ukrajinu v Southwell v Nottinghamshire s dvomi dcérami - 12-ročnou Kristínou a osemročnou Oľgou. Policajtka a bývalá detská psychologička Koreniuková a jej rodina odišli z mesta Popasna 24. februára, kedy sa začala invázia. V oblasti sa už vtedy začalo ostreľovať.

Tony ukradnutých vecí

So sebou si rodina vzala len málo. Koreniuková opísala lokálnym médiám v Spojenom kráľovstve zložitú cesta, ktorú podnikli ona a jej dve dcéry z Ukrajiny. Jej matka, stará mama a manžel zostali na Ukrajine v meste Kryvyj Roh, no sú v relatívnom bezpečí.

Mnoho obyvateľov okupovaných oblastí Ukrajiny sa sťažuje na rabovanie ruských jednotiek. Nezávislá ruská spravodajská stránka Mediazona zverejnila minulý týždeň správu, v ktorej sa uvádza, že ruské jednotky poslali od začiatku invázie domov 58 ton tovaru ukradnutého neďaleko ukrajinských hraníc s Ruskom a Bieloruskom. Balíky majú obsahovať také veci ako tenisky, konzervy, televízory, pneumatiky a stany. Rusko nereagovalo na obvinenia, za to však obvinilo Ukrajinu zo zverejňovania nepravdivých videí, ktoré majú za cieľ obviňovať Rusko z rabovania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok