Ruský vojak nakrútil video z vojny na Ukrajine. Sú z nás zvyšky mletého mäsa, opísal

TA3/Henrieta Mihalková
27.5.2022 06:00

Z kamarátov zostali len "zvyšky mletého mäsa". Jurij Šalajev, 23-ročný ruský vojak, nakrútil napriek zákazu na mobil video, ktoré zachytáva realitu vojny na Ukrajine. Po tom, ako padol do zajatia, objavili jeho telefón ukrajinskí vojaci.

Ruský vojak nakrútil video z vojny na Ukrajine. Sú z nás zvyšky mletého mäsa, opísal
Reprofoto: YT/Українська правда

Jurija Šalajeva zajala ukrajinská armáda ešte v apríli po tom, ako sa s kamarátmi tri dni ukrýval v pivnici v jednej z dedín na Donbase, píše spravodajský web CNN Prima News, ktorý sa odvoláva na Daily Mail. Hoci majú vojaci používanie mobilných telefónov na fronte z bezpečnostných dôvodov zakázané, ukrajinskí vojaci našli v Šalajevovom mobile zábery z vojny na Ukrajine.

Detská radosť verzus frustrácia

Ako uviedol poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Geraščenko, takéto porušenie zákazu je celkom neobvyklé. Ukrajinská armáda vďaka tomu získala zo Šalajevovho telefónu cenné informácie, ktoré podľa Geraščenka poukazujú na "bezcitný a chaotický vojenský prístup ruských síl".

Zábery z telefónu použil denník Ukrajinská pravda vo videu s názvom Okupant. Vyše 24 minút trvajúce video sa začína scénami s priateľmi, rodinou a stretnutiami s inými armádnymi príslušníkmi. Na jednom zo záberov z mája 2021 je Šalajev s dcérou, ktorej daroval detský bicykel.

Detskú radosť a oslavy plné alkoholu s priateľmi neskôr striedajú zábery z frontu vrátane zranených kamarátov. Novinári z Ukrajinskej pravdy tiež získali jeho textové konverzácie s ďalšími vojakmi. Ako uvádza CNN Prima News, videá odhaľujú hrôzu z veľkých strát, hnev na nekvalitné vybavenie aj prípady, kedy vojaci odmietajú bojovať.

Len zvyšky mäsa

Šalajev sa na záberoch často pýta na dátum, a v niektorých častiach priznáva, že stratil pojem o čase. Iné snímky ukazujú skrinky bez zbraní, či trpiacich vojakov. V ďalšej časti sa Šalajev chváli, že sa osprchoval a oholil. Zajatý Rus tiež vo videu opísal, že sa z jeho priateľov stávajú len "zvyšky mletého mäsa". Hovorí aj o neistote spojenej s ďalšími krokmi. "Naši začali stavať mosty a Ukrajinci ich vyhodili do povetria. Teraz nevedia, čo majú robiť. Preskupiť sa alebo nepreskupiť?" pýta sa.

Jurij Šalajev absolvoval výcvik na najvyššej vojenskej akadémii v Moskve a pred ruskou inváziou na Ukrajine pôsobil v Čečensku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok