Čínu zasiahlo silné zemetrasenie a spôsobilo zosuvy pôdy. Úrady hlásia prvú obeť a zranených

TA3 TASR
1.6.2022 14:35

Jedna osoba zahynula a šesť ľudí utrpelo zranenia v dôsledku silného zemetrasenia, ktoré v stredu zasiahlo provinciu S'-čchuan na juhozápade Číny a zrejme spôsobilo zosuvy pôdy. Informuje agentúry AFP, DPA a Reuters.

zemetrasenie
SITA/AP

Epicentrum zemetrasenia s magnitúdou 6,1 sa nachádzalo v okrese Lu-šan v blízkosti mesta Ja-an v hĺbke 17 kilometrov. Podľa agentúry AFP zasiahlo zemetrasenie len riedko obývanú oblasť. K tomuto prvému zemetraseniu došlo približne o 5.00 h ráno miestneho času a o niekoľko minút neskôr nasledovalo druhé zemetrasenie s magnitúdou 4,5.

Na čínskej sociálnej sieti Sina Weibo sa po zemetrasení objavili príspevky zachytávajúce škody spôsobené otrasmi. Na videách zverejnených na internete možno vidieť, ako zosuvy pôdy poškodili cementáreň, ale i autá a domy. Tieto zábery však zatiaľ neboli nezávisle overené, upozorňuje DPA. Úrady v provincii S'-čchuan však potvrdili, že pri zemetrasení boli poškodené niektoré budovy, avšak zatiaľ neboli dostupné informácie o tom, že by sa nejaká budova zrútila.

Podľa svedkov spustili miestne úrady núdzový reakčný plán a na miesta postihnuté zemetrasením vysielajú ľudí vrátane príslušníkov čínskej armády. Provincia S'-čchuan, v ktorej sa v stredu vyskytlo zemetrasenie, je na tento prírodný jav náchylná, pretože leží na mieste stretu okrajov indickej a eurázijskej tektonickej platne.

V roku 2008 túto provinciu zasiahlo veľmi silné zemetrasenie s magnitúdou 8, v dôsledku ktorého zahynulo približne 80-tisíc ľudí. Silné zemetrasenie zasiahlo v roku 2013 aj mesto Ja-an.  Zahynulo pri ňom 100 ľudí a tisíce ich utrpeli zranenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok