Prvý hurikán na juhu Mexika si vyžiadal obete i zranených, v oblastiach hrozia zosuvy pôdy

TA3 TASR
1.6.2022 12:41

Prvý hurikán tohtoročnej sezóny Agatha si na juhu Mexika vyžiadal už 11 obetí. Ďalších 20 ľudí je nezvestných. V postihnutom mexickom štáte Oaxaca hrozia záplavy a zosuvy pôdy.

V utorok to oznámili lokálni predstavitelia, na ktorých sa odvoláva agentúra AFP. "Momentálne máme zhruba 20 nezvestných," povedal pre stanicu Radio Fórmula guvernér štátu Oaxaca Alejandro Murat. Dodal, že miestne úrady nahlásili desať obetí. Priblížil tiež, že najviac zasiahnuté sú niektoré vysoko položené oblasti na pobreží a v hornatom regióne Sierra Sur. Niektoré z nich sú stále bez dodávok elektriny a telefonického spojenia.

Podľa informácií miestneho guvernéra zostanú školy na pobreží a v oblasti Sierra Sur zatvorené aj v stredu. Keďže má pršať aj naďalej, môže dôjsť k ďalším zosuvom pôdy a k vyliatiu riek z brehov.

Hurikán Agatha sa nad pevninu dostal v pondelok popoludní západne od obce Puerto Ángel v štáte Oaxaca. Tento hurikán druhej kategórie s rýchlosťou vetra 168 kilometrov za hodinu je od začiatku oficiálnych meraní v roku 1949 najsilnejším, aký sa dostal nad pevninu v mesiaci máj.

Do utorkového rána Agatha zoslabla na tropickú tlakovú níž s rýchlosťou vetra 45 kilometrov za hodinu a postupne sa rozptýlila. Jej zvyšky však vyvolali prívalové dažde aj v susednom mexickom štáte Veracruz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok