Pilot, ktorý údajne zaspal počas letu nad Francúzskom, prišiel o prácu

TA3 TASR
31.5.2022 16:58

Pilot diaľkového letu z New Yorku do Ríma dostal výpoveď pre podozrenia, že počas letu nad Francúzskom zaspal a s lietadlom preto nebolo možné komunikovať. Informovala agentúra DPA.

pilot lietadlo kokpit 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Letecká spoločnosť ITA Airways potvrdila, že kapitána lietadla, ktorý celý incident popiera, prepustili z práce. Zároveň zdôraznila, že cestujúcim počas predmetného letu z 1. mája nehrozilo žiadne nebezpečenstvo.

Letovým dispečerom v juhofrancúzskom Marseille sa vtedy so strojom typu Airbus A330 nepodarilo spojiť. K takýmto výpadkom komunikácie dochádza spravidla len v prípade krízových udalostí, ako napríklad pri únose lietadla teroristami.

Podľa novín La Repubblica boli preto k lietadlu vyslané dve stíhačky. Po niekoľkých minútach sa však piloti na palube lietadla ohlásili a bez problémov pokračovali v lete do Ríma.

Kapitán sa snažiť tvrdiť, že rádiové spojenie bolo prerušené v dôsledku technického problému, čo však následné vyšetrovanie vyvrátilo, uvádza ITA.

Piloti si môžu počas dlhých letov vo všeobecnosti na chvíľu pospať, ak je zabezpečené, že je zastihnuteľný ďalší z pilotov.

Nie je známe, že by bolo vedené disciplinárne konanie aj proti druhému pilotovi predmetného letu. Ten totiž údajne o svojom odpočinku informoval v súlade s platnými pravidlami, píše DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok