Alpina B3 prešla faceliftom po vzore BMW radu 3, z ktorého vychádza. Čo všetko prešlo vylepšením?

TA3/SZ
31.5.2022 11:00

BMW len nedávno vypustilo do sveta modernizovaný rad 3. Bolo teda jasné, že hneď za ním bude nasledovať aj model B3 od dvorného úpravcu Alpina, ktorý okrem dizajnových zmien zapracoval do novinky aj vyšší výkon

Alpina B3 prešla faceliftom po vzore BMW radu 3, z ktorého vychádza. Čo všetko prešlo vylepšením?
Alpina

Nová Alpina odvodená od najnovšieho BMW radu 3 dostala taktiež dávku modernizácie, ktorá priniesla okrem vynoveného vzhľadu a mierne technické vylepšenia. Po stránke dizajnu sme svedkami faceliftovaného BMW radu 3, ktoré si Alpina mierne poupravila na vlastný obraz. V prednej časti môžme vidieť chrómovú masku chladiča zasadenú do novotvarovaného nárazníku s nápisom Alpina na spodnej hrane. Z profilu sme svedkami špecifických mnoholúčových diskov kolies v štýle Alpina a typického decentného polepu v hornej časti dverí. Vzadu sme sa dočkali taktiež mierne pozmeneného nárazníku, no štvorica okrúhlych koncoviek výfukového systému bola zachovaná bezozmeny.

Alpina Alpina

Pod prednou kapotou nájdeme trojlitrový šesťvalec dopovaný dvojicou turbodúchadiel splňujúci benzín, ktorý v novinke produkuje 495 konských síl a 730 Nm krútiaceho momentu, čo je v porovnaní s predchodcom nárast o 33 koní a rovných 30 Nm. Týmito parametrami sa tak Alpina opäť priblížila k teritóriu BMW M3 Competition. Výkon motora je prenášaný na obe nápravy prostredníctvom osemstupňovej automatickej prevodovky. Táto pohonná sústava zabezpečuje zrýchlenie z pokoja na 100 km/h za krátkych 3.6 sekundy, čo je zlepšenie o 0.2 sekundy v porovnaní s modelom pred modernizáciou.

Verzia kombi zvládne šprint na 100 km/h za 3.7 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 302 km/h. V prípade variantu sedan je maximálna rýchlosť stanovená na 305 km/h. Ak by sme porovnali BMW M3 Competition xDrive s modelom od úpravcu Alpina, tak spomínaná M3 by zvládla zrýchlenie z 0-100 km/h za 3.5 sekundy, takže rozdiel nie je až tak výrazný, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať.

Alpina Alpina

Alpina má však v ponuke okrem benzínovej varianty aj naftovú. D3 S je vybavená trojlitrovým šesťvalcom spaľujúcim naftu, ktorý produkuje maximálny výkon 355 koní a 730 Nm krútiaceho momentu. Pohon oboch náprav a prevodovka sú totožné s benzínovým variantom. Zrýchlenie z 0-100 je o čosi pomalšie, ako v prípade benzínu. Zaberie aj tak krátkych 4.6, respektíve 4.8 sekundy v prípade verzie kombi. Interiér zdobí po vzore faceliftu radu 3 zakrivený displej infotainmentu v spojení s prístrojovým panelom. Taktiež by sme tu našli aj plaketu s výrobným číslom konkrétneho kusu a množstvo označení odkazujúcich na úpravcu.

Alpina Alpina

Na domácom nemeckom trhu štartuje cenovka na sume 77050 eur za naftovú verziu. Benzínová Alpina vás bude stáť najmenej 88600 eur. V prípade rôznych príplatkov sa však môže cena ľahko vyšplhať cez hranicu 100 tisíc eur. Za svoje peniaze však zákazník dostane v podstate exkluzívne vozidlo, ktoré na ceste predsalen tak často nevidieť, ako napríklad spomínanú M3.

Témy: Alpina BMW
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok