Zmizne z tanierov? Rast cien ohrozuje jedlo, na ktorom si radi pochutnávajú aj Slováci

TA3/hm ČTK
1.6.2022 07:00

V podniku Hooked Fish and Chips v západnom Londýne sa Bally Singh usilovne snaží udržať britskú tradíciu. Jeho snahy podkopáva prudký rast cien rýb, zemiakov, oleja a dokonca i múky, teda všetkého, čo sa používa na obľúbený pokrm fish and chips - rybu vysmážanú v cestíčku a zemiakové hranolky.

Briti delta
TASR/AP

Singh a ďalší prevádzkovatelia bežne prosperujúcich podnikov s ponukou fish and chips po celej Británii zapli fritézy, ale vidia, že zákazníci zostávajú doma a snažia sa vyrovnať s ekonomickými dopadmi vojny na Ukrajine, koronavírusovej pandémie a brexitu. "Ceny rýb šli nehorázne vzrástli, ceny ropy nehorázne vzrástli, a vlastne ceny všetkého, čo predávame, nehorázne vzrástli," povedal Singh.

Ryba s hranolkami

Premiér Boris Johnson už skôr sľúbil podporu pri zotavovaní z pandémie a sám si pritom pochutnával na fish and chips. Teraz však rast cien britskú ekonomiku vychyľuje z kurzu ešte viac. Práve kvôli rastu cien všetkého možného teraz podľa spoločnosti Company Debt hrozí krach tretiny prevádzok, ktoré ponúkajú tento tradičný pokrm. Ceny tresky, v Británii najobľúbenejšej ryby, len za rok vzrástli o 75 percent, slnečnicového oleja o 60 percent a múky o 90 percent, upozornila Company Debt.

Inflácia v Británii v apríli vystúpila na deväť percent, najvyššie za 40 rokov. A očakáva sa, že naďalej porastie. Britskí spotrebitelia sú väčší pesimisti ako spotrebitelia v Európe. 

Treska s hranolkami v Singhovej prevádzke teraz stojí 9,5 libry, pred rokom to bolo 7,95 libry. A Singh tvrdí, že keby do ceny započítal všetky vyššie náklady, cena by sa priblížila 11 librám. "Zisťujeme, že je pre nás náročné udržať rozumné a konkurencieschopné ceny v porovnaní s ostatnými rýchlymi občerstveniami, ktoré sú v okolí. Zaznamenali sme pokles predaja rýb a chodí k nám aj menej zákazníkov," povedal. 

Rybu obalenú v cestíčku s mastnými zemiakovými hranolkami, ktoré sú obdobou tých amerických, majú ľudia v Británii na jedálničku asi 160 rokov. Toto jedlo je takou stálicou, že na rozdiel od iných potravín v krajine nebolo v čase svetových vojen na prídel a jeho charakteristická vôňa spájajúca olej a ocot je stále prítomná vo väčšine miest.

Problémy prišli už po brexite

Prvé problémy predajcov ponúkajúcich fish and chips sa objavili po brexite. Spoločnosť zaoberajúca sa rybolovom UK Fisheries odhadla, že množstvo tresky polárnej, ktoré môže Británia tento rok uloviť, sa znížilo asi na 40 percent množstva pred vystúpením Británie z Európskej únie. 

Ruská invázia na Ukrajinu potom vyhnala nahor ceny pohonných hmôt a elektriny, čo ďalej zvyšuje náklady na lov a smaženie rýb. Vojna tiež zvýšila ceny stolového oleja, hnojív a múky. Tresky sa lovia najmä v Barentsovom mori, severne od Nórska a Ruska, a vojna tiež zvýšila neistotu ohľadom ich dodávok. Na zoznam ruského tovaru, na ktorý sa bude vzťahovať 35-percentné clo, britská vláda v marci v rámci sankcií zaradila aj biele ryby. Zatiaľ však tento krok pozastavila, dokiaľ sa nezistí ich dopad. 

Slnečnicový olej je hlavnou poľnohospodárskou komoditou, ktorú Británia dováža z Ukrajiny. Vláda tvrdí, že sa ho snaží nahradiť inými rastlinnými olejmi, preto napríklad nakupuje viac repky z Austrálie, kde bola dobrá úroda. Národná federácia spracovateľov rýb (NFFF) uvádza, že predajcovia fish and chips čelia zatiaľ najväčšej kríze. "Denne mi volajú ľudia, ktorí sa obávajú, že skrachujú," hovorí šéf NFFF Andrew Crook.

Údaje spoločnosti Springboard ukazujú, že na hlavných nákupných uliciach v Británii je o 15 percent menej zákazníkov ako v roku 2019, teda v porovnaní s časom pred pandémiou. Prevádzky ponúkajúce fish and chips sú navyše omnoho zraniteľnejšie ako väčšie podniky, upozornila hlavná ekonómka KPMG UK Yael Selfinová. Chýba im totiž kúpna sila, ktorá by im umožnila uzatvoriť pri raste cien výhodnejšiu zmluvu. Očakáva sa tiež, že spotrebitelia a domácnosti začnú prehodnocovať, na čo budú míňať, a prípadne obmedzia výdaje.

Singh sa vo svojej nedávno zrekonštruovanej prevádzke zatiaľ snaží znižovať náklady a zaradil do jedálneho lístka lacnejšie ryby. Energeticky náročné sporáky však musia zostať v prevádzke. I keď nikto nepríde, je potrebné udržiavať olej teplý, čo stojí nemalé peniaze.

Sedemdesiattriročný staviteľ Malcolm Petherich sa obáva, že zmeny, ktoré už zažil, môžu spôsobiť, že Británia stratí časť svojho kultúrneho dedičstva. "Keď som vyrastal, bolo to jedlo pre chudobných. Teraz kúpite dve porcie ryby s hranolkami a je to 23 libier. Ktorá rodina si to môže dovoliť?"

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok