Rusko vyšetruje syna britskej poslankyne pre žoldnierstvo, bojuje po boku ukrajinských síl

TA3 TASR
29.5.2022 17:51

Ruský vyšetrovací výbor zahájil trestné konanie v súvislosti so žoldnierstvom voči synovi britskej poslankyne Helen Grantovej, ktorý bojuje proti ruskej armáde na Ukrajine. Ruský vyšetrovací výbor, na ktorý sa odvoláva agentúra DPA, to uviedol v nedeľu na platforme Telegram.

Mariupol
Twitter/Nick Budd

Ben Grant, ktorý niekoľko rokov slúžil v námornej pechote britských ozbrojených síl, je v médiách vo svojej vlasti vnímaný ako hrdina bojujúci od marca po boku ukrajinských síl. Britská tlač často informuje o jeho bojových aktivitách - naposledy médiá priniesli správu o tom, ako zachránil život zranenému spolubojovníkovi, ktorého počas paľby odniesol z bojiska.

Podľa ruských úradov Grant "viedol útok skupiny západných žoldnierov na ruskú vojenskú techniku na Ukrajine". DPA pripomína, že v Rusku - ako v mnohých ďalších krajinách - je žoldnierstvo trestným činom. Ak by bol Grant súdený v Rusku, hrozí mu až do sedem rokov odňatia slobody.

Rusko má však na svojej strane takisto nasadených žoldnierov, uvádza DPA s tým, že najznámejšími sú členovia tzv. Wagnerovej skupiny. Ide v podstate o súkromnú armádu, ktorá podľa Západu bojuje za záujmy Kremľa v rôznych zónach konfliktov vo svete. Ruský minister obrany Sergej Šojgu v polovici marca uviedol, že do bojov na Ukrajine sa chce na strane Moskvy zapojiť 16-tisíc dobrovoľníkov zo Sýrie.

Matka Bena Granta, Helen Grantová, je členkou britskej Konzervatívnej strany a v rokoch 2013-2015 bola ministerkou pre šport a turizmus.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok