ONLINE: Rusi vstúpili do mesta Severodoneck. Francúzsko zvýši dodávky zbraní

TA3 TASR
30.5.2022 06:44

Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová v pondelok počas návštevy Kyjeva deklarovala pripravenosť Francúzska zvýšiť vojenskú pomoc pre Ukrajinu. Začal summit EÚ venovaný ruskej invázii na Ukrajinu. Lídri sa bavia o pomoci Kyjevu a protiruských sankciách. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:59 Dnešný ONLINE sme ukončili. Udalosti budeme opäť sledovať aj zajtra. 

23:42 Prezident gruzínskeho separatistického regiónu Južné Osetsko Alan Gaglojev v pondelok odložil už predtým vyhlásené referendum o pripojení sa tohto regiónu k Rusku, ktoré sa malo konať 17. júla. Informovala agentúra Reuters. 

23:14 Turecko chce zorganizovať stretnutie medzi Ruskom, Ukrajinou a OSN, uviedol Erdogan po telefonáte s Putinom. Spomenul tiež možnosť pozorovateľskej misie.

22:52 Lídri EÚ sa zatiaľ nezhodli na podrobnostiach embarga na ruskú ropu. Summit zrejme všeobecne podporí zákaz dovozu tankery, uviedol diplomatický zdroj.

22:43 Ruskí vojaci v pondelok vstúpili do mesta Severodoneck na východe Ukrajiny. Informovala agentúra DPA, ktorá sa odvoláva na vyjadrenie gubernátora Luhanskej oblasti Serhija Hajdaja. 

22:42 Vojnoví utečenci z Ukrajiny, ktorí našli útočisko v Bulharsku, sa pred začiatkom letnej dovolenkovej sezóny majú presťahovať z hotelov na pobreží Čierneho mora do prijímacích centier. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA. 

22:07 Valentin Jumašev, zať bývalého ruského prezidenta Borisa Jeľcina, údajne odstúpil z postu neplateného poradcu šéfa Kremľa Vladimira Putina. Informovala agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na zdroje oboznámené s touto záležitosťou.

21:47 Do Kyjeva už pricestovala nová veľvyslankyňa Spojených štátov na Ukrajine, Bridget Brinková, ktorá predtým pôsobila na Slovensku. Informoval denník The Guardian, ktorý sa odvoláva na oficiálnu webstránku americkej ambasády v Kyjeve. 

21:45 Rusko víta rozhodnutie prezidenta USA Joea Bidena, že Spojené štáty Ukrajine nepošlú raketové systémy dlhého doletu. Informovala o tom britská spravodajská stanica Sky News.

21:22 Nemecký kancelár Olaf Scholz uviedol, že sa nenechá zastrašiť varovaniami šéfa Kremľa Vladimira Putina pred ďalšími dodávkami zbraní na Ukrajinu, ktorá sa už 96. deň bráni ruskej vojenskej agresii. 

21:00 Viacero zranených si v pondelok vyžiadal výbuch v aute nastraženej nálože, ktorá explodovala v ukrajinskom meste Melitopol ovládanom ruskými okupačnými jednotkami. Informovala o tom britská spravodajská stanica Sky News.    

20:22 K účastníkom summitu EÚ v Bruseli sa v pondelok prihovoril ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý vyzval európskej krajiny na jednotný postup voči šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi. "Európa musí ukázať, že je silná, a schváliť šiesty balík sankcií proti Rusku," povedal vo videoprenose Zelenskyj lídrom únijných krajín na mimoriadnom summite.

20:20 V pražskej časti Malešice začali v pondelok hasiči na pozemku Českej pošty stavať druhé stanové mestečko pre ukrajinských utečencov. Ubytovanie v ňom nájde 150 ľudí, najmä tých, ktorí sa teraz zdržiavajú na hlavnej železničnej stanici. Hotové by malo byť v utorok, informuje Česká televízia.

19:47 Ukrajinských obrancov, ktorí sa vzdali ruským vojakom v mariupolských oceliarňach Azovstaľ, by mohli odsúdiť na smrť. Vyhlásil to v pondelok popredný predstaviteľ proruských separatistov v Donbase, ktorého citovali ruské štátne médiá.

19:28 Šéf Kremľa Vladimir Putin tvrdí, že Rusko je v koordinácii s Tureckom pripravené napomôcť vývozu obilia z ukrajinských prístavov. Podľa Kremľa to Putin uviedol v pondelkovom telefonáte s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. 

19:19 Holandsko prestane od 31. mája odoberať ruský plyn, pretože odmieta platiť za dodávky v rubľoch. Zastavenie dodávok čaká aj dánska firma Orsted.

18:30 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok potvrdil správy o smrti francúzskeho novinára na Ukrajine, ktorý zahynul počas ostreľovania v Donbase. Informovala agentúra AFP. 

18:13 Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová v pondelok informovala, že vyšetrovatelia odovzdali súdu prvý prípad, v ktorom je ruský vojak obvinený v kauze znásilnenia počas vojny na Ukrajine.

17:34 Začal summit EÚ venovaný ruskej invázii na Ukrajinu. Lídri sa bavia o pomoci Kyjevu a protiruských sankciách. Neskôr sa na diaľku pripojí Zelenskyj.

17:32 Berlín zmierni pravidlá vízovej povinnosti pre tých ruských občanov, ktorí sú kritikmi ruského prezidenta Vladimira Putina, aby im tak umožnil žiť a pracovať v Nemecku. Oznámil to v pondelok hovorca nemeckého ministerstva vnútra, informuje agentúra AFP. 

17:03 Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová v pondelok počas návštevy Kyjeva deklarovala pripravenosť Francúzska zvýšiť vojenskú pomoc pre Ukrajinu, ktorá sa už 96. deň bráni ruskej agresii.

16:51 Biden uviedol, že Ukrajine nedodá salvové raketomety, ktoré by Kyjevu umožnili dosiahnuť územie Ruska. Podľa Kremľa ide o racionálne rozhodnutie.

16:34 Ústredný krízový štáb sa bude v utorok zaoberať aktuálnou situáciou a krokmi v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová. 

16:29 Gubernátor ruskej Kurskej oblasti Roman Starovojt v pondelok informoval o posilnení bezpečnostných opatrení v pohraničných oblastiach tohto regiónu susediaceho so Sumskou oblasťou ležiacou na severovýchode Ukrajiny. 

16:11 Je pravdepodobné, že sa lídrom členských krajín EÚ podarí dosiahnuť dohodu o šiestom balíku sankcií proti Rusku na mimoriadnom summite v Bruseli alebo tesne po ňom. Predseda vlády SR Eduard Heger to v pondelok povedal počas cesty na mimoriadny summit EÚ.

15:49 Francúzsky novinár zahynul pri pondelkovom ostreľovaní evakuačného vozidla neďaleko východoukrajinského mesta Severodoneck, ktoré sa pokúšajú dobyť príslušníci ruských inváznych vojsk. Informovali stanica Sky News a denník The Guardian.

15:34 Maďarsko má ďalej výhrady k návrhu embarga na ruskú ropu, povedal Orbán. Výnimku pre ropovody podporuje, chce ale aj riešenie pre prípad ich poškodenia.

15:19 Scholz čaká, že sa EÚ skôr či neskôr zhodne na embargu na ruskú ropu. Podľa von der Leyenovej ale nie je veľká nádej, že sa to stane teraz na summite.

14:49 Podporu, ktorú Severoatlantická aliancia poskytuje Ukrajine, nie je možné zlomiť a ruský prezident Vladimir Putin nedosiahne ciele, ktoré si vytýčil, keď jeho vojská 24. februára napadli Ukrajinu. Vyhlásil to v pondelok španielsky premiér Pedro Sánchez.

14:37 V regióne Luhansk ruskí vojaci strieľali na evakuačný transport - zabili francúzskeho novinára. Úlomky náboja prerazili pancier auta, novinár, ktorý pripravoval materiál o evakuácii, bol smrteľne zranený na krku.

14:32 Najmenej päť civilistov vrátane 13-ročného chlapca údajne zahynulo pri pondelkovom ostreľovaní hlavného mesta samozvanej Doneckej ľudovej republiky na východe Ukrajiny.

14:14 Niektoré z britských uhoľných elektrární, ktoré majú byť tento rok uzavreté, možno budú musieť zostať otvorené, aby zabezpečili dodávky elektriny v tohtoročnej zime, uviedla v pondelok vláda. Krajiny po celej Európe teraz vypracovávajú pohotovostné plány proti možnému narušeniu tokov ruského plynu kvôli vojne na Ukrajine, dodala agentúra Reuters.

13:44 Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorého na Ukrajine vyšetrujú pre obvinenia z vlastizrady, dostal povolenie opustiť svoju vlasť na hraniciach s Poľskom, aby sa zúčastnil na politickom stretnutí.

13:29 Štáty EÚ sa opäť nezhodli na detailoch embarga na ruskú ropu. Zákaz dovozu s výnimkou pre ropovody majú podľa navrhovaných záverov podporiť lídri.

13:02 NATO už nie je viazané predchádzajúcimi záväzkami zdržať sa rozmiestňovania svojich síl vo východnej Európe, uviedol námestník generálneho tajomníka NATO Mircea Geoană. Samotná Moskva "anulovala akýkoľvek obsah" aktu NATO-Rusko útokom na Ukrajinu a ukončením dialógu s alianciou, uviedla Geoana.

12:29 Na uliciach Severodonecku na východe Ukrajiny sa odohrávajú tvrdé boje a obete pribúdajú každú hodinu, povedal v rozhovore s AP starosta mesta.

12:02 Najmenej traja ľudia utrpeli zranenia pri bombovom útoku v meste Melitopol na juhu Ukrajiny, ktoré kontrolujú ruské sily. Informuje agentúra DPA. 

11:34 Už 3,7 milióna príchodov z Ukrajiny zaznamenala poľská pohraničná stráž od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy v tejto susednej krajine. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA. 

11:11 Poľsko zvažuje výstavbu druhého zariadenia na príjem skvapalneného zemného plynu, značný záujem o nákup má Česká republika a Slovensko, povedala ministerka.

10:49 Viac ako 19.000 slovenských používateľov Facebooku zdieľalo v máji 2022 tvrdenia, podľa ktorých sa ukrajinským utečencom v Nemecku od 1. júna končí voľný pohyb a budú povinní hlásiť všetok svoj majetok nemeckým úradom, inak budú čeliť trestnej zodpovednosti. Tieto tvrdenia sú nepravdivé. Od 1. júna 2022 budú mať ukrajinskí utečenci v Nemecku v skutočnosti možnosť poberať vyššie sociálne dávky ako doteraz.

10:19 Slovenské deti prijali svojich ukrajinských rovesníkov utekajúcich pred vojnou pozitívne. V relácii TASR TV to uviedla riaditeľka základnej školy J. A. Komenského v Seredi Paulína Krivosudská, ktorá v rámci diskusie o európskom rozmere budúcnosti školstva v kontexte Konferencie o budúcnosti Európy, priblížila osobné skúsenosti s integráciou ukrajinských detí na Slovensku.

9:50 Ruské jednotky vstúpili na predmestie Severodonecka na východe Ukrajiny a postupujú bližšie k centru mesta aj napriek tvrdému odporu, oznámil v pondelok gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters. 

9:34 Ruské sily sa preskupujú, pripravujú sa na útok na Sloviansku a Lymanu. Ruské jednotky presunuli do okupovaných osád viac ako 250 kusov zbraní a vojenskej techniky, ako aj obnovili železničný most pri Kupiansku.

9:05 Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová navštívi v pondelok ukrajinské hlavné mesto Kyjev, kde bude rokovať s tamojším prezidentom Volodymyrom Zelenským. S odvolaním sa na vyhlásenie francúzskeho rezortu diplomacie o tom informovala agentúra AFP. 

8:42 Ruské jednotky sa pripravujú na rozsiahly útok na územie okolo mesta Sloviansk – centrum ukrajinských obranných síl v regióne Donbas na východe Ukrajiny. Moskva presunula do spomínanej oblasti vojakov a plánuje Sloviansk napadnúť z Iziumu a tiež z nedávno obsadeného mestečka Lyman, vyplýva z pondelkovej správy generálneho štábu ukrajinskej armády. Informuje agentúra DPA. 

8:25 Ruská armáda postupuje na okrajoch Severodonecka, kde pokračujú tvrdé boje, pri ostreľovaní zabila dvoch civilistov a ďalšie zranila, uviedol gubernátor.

7:51 Nemecká vláda a konzervatívna opozícia sa v nedeľu neskoro večer dohodli na uvoľnení 100 miliárd eur na modernizáciu armády v súvislosti s hrozbami zo strany Ruska. Informovala o tom agentúra AFP. 

7:37 Lavrov povedal, že načasovanie ruskej "špeciálnej operácie" bolo podmienené príkazom kategoricky "vyhnúť sa útokom na civilnú infraštruktúru".

7:23 Ukrajinské sily spustili "úspešný protiútok južne od mesta Kryvyj Roh", uviedol šéf vojenskej správy tohto mesta na juhu Ukrajiny Oleksandr Vilkul. V pondelok ho citoval portál americkej televízie CNN. 

6:42 Nemecký kancelár Olaf Scholz v nedeľnom videoprejave, ktorý odznel počas dobročinného hudobného podujatia na podporu Ukrajiny, vyjadril znova solidaritu Berlína s Ukrajinou, ktorá sa už viac než tri mesiace bráni proti ruskej vojenskej ofenzíve. Informuje agentúra DPA. 

6:39 Nové satelitné zábery ukazujú, že ruská nákladná loď plná obilia údajne ukradnutého z ukrajinských fariem priplávala do sýrskeho prístavného mesta Lázikíja na pobreží Stredozemného mora - je to už druhá takáto dodávka za posledné štyri týždne. V nedeľu o tom informoval portál americkej televízie CNN. 

6:34 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po svojej prvej návšteve východného frontu opísal v nedeľu zničenie mesta Charkov ako symbol vyhladzovacej vojny Ruska a jeho vlastných prehier a strát v tomto konflikte. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA. 

6:30 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v nedeľu poprel špekulácie, že prezident Vladimir Putin je chorý, a dodal, že šéf Kremľa nemá žiadne príznaky poukazujúce na chorobu. Vyhlásil tiež, že Rusko chce "oslobodiť" Donbas. Informovali o tom tlačové agentúry AFP a Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok