Na VC Monaka triumfoval Pérez. Pre 32-ročného Mexičana to bolo prvé víťazstvo v sezóne

TA3 TASR
29.5.2022 18:15

Mexičan Sergio Pérez z tímu Red Bull triumfoval na Veľkej cene Monaka, siedmych pretekoch seriálu F1. Druhý finišoval Španiel Carlos Sainz z Ferrari, tretí skončil priebežný líder poradia Holanďan Max Verstappen z Red Bullu.

Veľká cena Číny sa nedostane do kalendára F1 ani budúci rok, môže za to covid
Twitter.com/DD News

Preteky významne poznačil dážď, pre ktorý ich štart presunuli o 70 minút a napokon ich ukončili na základe časového limitu. Pre 32-ročného Péreza to bolo prvé víťazstvo v sezóne, tretie v kariére. Na čele priebežného poradia ostal Verstappen, ktorý mierne zvýšil náskok pred Monačanom Charlesom Leclercom. Pilot Ferrari po štarte z pole position obsadil 4. priečku.

Komisári viackrát posúvali štart pre meniace sa poveternostné podmienky. Všetky monoposty mali v úvode obuté pneumatiky do hustého dažďa. Pretekári napokon neabsolvovali klasický "tvrdý" štart," ale  za safety carom. Latifi aj Stroll absolvovali menšie nárazy do bariér, ale v pretekoch pokračovali. V úvode pretekov sa jazdilo veľmi opatrne, jazdci na popredných priečkach sa nepúšťali do predbiehacích manévrov, keďže na mokrej trati bolo viacero nevyspytateľných úsekov.  

Aj po 15. kole bolo na úvodných 8 priečkach nezmenené poradie. Pérez prezul skôr než Leclerc, vytvoril si náskok a dostal sa pred oba monoposty Ferrari. Po tom, čo väčšina z pretekárov prezula, sa po 25. kole ustálilo poradie Pérez - Sainz - Verstappen - Leclerc. Krátko na to však Schumacher dostal šmyk, viackrát sa otočil a po náraze do bariéry sa jeho monopost roztrhol na dve časti. Nemecký pretekár vyviazol bez zranenia, komisári však preteky prerušili na približne 20 minút. 

Pre viaceré posuny sa napokon nešlo plánovaných 77 kôl, keďže preteky sa museli skončiť o 18.00 SELČ. S postupným vysychaním trate pribúdala odvaha pretekárov predbiehať, avšak na úzkej trati mestského okruhu v Monte Carle mali iba minimum priestoru. Z monopostov na popredných priečkach sa však napokon nikto neodhodlal k riskantnému manévru a do cieľa prišli v tesnom závese. Preteky sa napokon skončili po 64. kole. Nasledujúce preteky F1 sú na programe v nedeľu 12. júna od 13.00 SELČ na ďalšom mestskom okruhu v azerbajdžanskom Baku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok