FOTO: Českí hokejisti získali na MS bronzové medaily. Triumfovali nad USA, Pastrňák sa blysol hetrikom

TA3 TASR ČT RTVS
29.5.2022 16:53

Českí hokejisti získali na majstrovstvách sveta vo Fínsku bronzové medaily. V nedeľnom zápase o 3. miesto zdolali v Tampere USA 8:4, hoci po prvej tretine prehrávali 1:3. Hetrikom sa blysol David Pastrňák. Česi vybojovali cenný kov na významnom podujatí po desiatich rokoch, Američania nezopakovali bronzový úspech z vlaňajšieho šampionátu v Rige.

FOTO: Českí hokejisti získali na MS bronzové medaily. Triumfovali nad USA, Pastrňák sa blysol hetrikom
TASR/AP

USA si aj vďaka dvom presným zásahom Karsona Kuhlmana vybudovali v úvodnej časti dvojgólový náskok, no Česi nezložili zbrane a podarilo sa im otočiť skóre. Kľúčová bola pasáž na začiatku tretej tretiny, keď za stavu 2:3 strelili tri góly v priebehu necelých troch minút. 

Záverečnú časť vyhrali aj vďaka trom zásahom Pastrňáka 6:1. Česi sa dočkali medaily prvýkrát od roku 2012, celkovo získali v ére samostatnosti trinásty cenný kov na MS (6-1-6). O zlato zabojujú v Tampere domáci Fíni proti obhajcovi titulu Kanade, finále je na programe o 19.20 SELČ.

MS vo Fínsku - o 3. miesto (Tampere):

Česko - USA 8:4 (1:3, 1:0, 6:1)

Góly: 16. Černoch (Flek, Stránský), 33. Smejkal (Sklenička, Kundrátek), 41. Pastrňák (Hertl, Zohorna), 43. Červenka (Krejčí), 44. Pastrňák (Jordán, Hertl), 55. Kämpf (Smejkal), 59. Kämpf (Šimek),  60. Pastrňák (Hertl, Červenka) – 10. Kuhlman (Meyers, Peeke), 13. Gaudette (Boldy, Tynan), 20. Kuhlman (Schmidt, Lafferty), 59. Bordeleau (Watson, Hayden). Rozhodovali: Heikkinen (Fín.), Lawrence - van Oosten (obaja Kan.), Sormunen (Fín.), vylúčení: 3:4 na 2 min., presilovky: 1:1, oslabenia: 1:1, 9737 divákov.

Česko: Vejmelka (21. Langhamer) – Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka, Sklenička, Šimek, Jordán – Pastrňák, Krejčí, Červenka – Zohorna, Hertl, Blümel – Vrána, Kämpf, Smejkal – Stránský, Černoch, Flek – Špaček

USA: Swayman – Hughes, S. Jones, Schmidt, Peeke, Lafferty, Barber – Boldy, Hartman, Galchenyuk – Bellows, Tynan, Gaudette – Kuhlman, Meyers, Farrell – Watson, Lettieri, Hayden - Bordeleau

Američania, ktorí opäť nastúpili iba so štyrmi čistokrvnými obrancami, nemali po prehre v semifinále problémy s motiváciou. Už v 4. minúte prvýkrát pohrozili, situáciu 2 na 1 vyriešil Hartman strelou, ktorú Vejmelka vyrazil nad bránku. Česi v úvode prepadali v obrane, hrali v nej nedôsledne, čoho výsledkom boli tri inkasované góly v 1. tretine. V 10. min vystrelil od modrej čiary Peeke, puk sa odrazil ku Kuhlmanovi, ktorý ho upratal do odkrytej siete - 0:1. O tri minúty neskôr využil presilovku Gaudette, keď strelou spomedzi kruhov presne zakončil učebnicovú kombináciu s Tynanom a Boldym. 

Súper odpovedal nájazdom Blümela, ktorý zneškodnil Swayman, na opačnej strane Bellows trafil hornú žŕdku. Čechom sa podarilo v 16. min znížiť, keď po prihrávke Fleka namieril pomedzi betóny amerického brankára Černoch, no USA ešte do konca tretiny získali späť dvojgólový náskok. Trinásť sekúnd pred sirénou skóroval v oslabení Kuhlman, ktorý dal svoj druhý gól v zápase.

Po prestávke sa už v českej bránke neobjavil Vejmelka, ktorého nahradil Langhamer. Zverenci trénera Kariho Jalonena sa pokúšali o nátlakovú hru, Američanom sa dlho darilo vytláčať ich k mantinelom. V 32. min sa zblízka nepresadil Hertl. Až v 33. min sa podarilo znížiť Smejkalovi, ktorý dorazil do bránky puk po strele Skleničku. Čechom to dodalo sily, v 36. min Blümel zo sľubnej pozície z medzikružia iba tesne minul americkú bránku.

Jalonen od 3. tretiny mierne pozmenil zloženie útokov, Pastrňák sa presunul do druhej formácie, do prvej sa vrátil Blümel. Zmeny pomohli, Česi ešte viac pridali v aktivite a podarilo sa im expresne otočiť skóre. Najprv Pastrňák vyrovnal, keď spoza Peeka namieril presne popod ruku Swaymana, a následne po vyhratom buly Krejčího trafil z prvej Červenka - 4:3. Američania reagovali oddychovým časom, no ani to nepribrzdilo súpera v rozlete. 

V 44. min Jordán prihrávkou našiel pri zadnej žŕdke úplne voľného Pastrňáka a kanonier Bostonu puk z prvej usmernil pomedzi betóny presúvajúceho sa Swaymana. Pastrňák bol pri chuti, v presilovke skvele naservíroval puk Krejčímu, no brankár USA tentoraz zasiahol. Šiesty gól sa podarilo dosiahnuť až Kämpfovi vo vlastnom oslabení, keď dotiahol do úspešného konca akciu Smejkala. Američania skúsili hru v šestici, v ktorej opäť Kämpf pridal do prázdnej bránky siedmy gól ČR. Bordeleau potom upravil na 4:7, no záverečné slovo mal Pastrňák, ktorý v presilovke skompletizoval hetrik a spečatil skóre na konečných 8:4.

Reakcie po zápase

Michal Jordán, obranca ČR: "Je to neskutočné. Prvá tretina sa nám nevydarila, ale v ďalšej sme dali gól a dotiahli sme sa na nich. To, čo sme predviedli v tretej tretine, bolo niečo neskutočné, na to nezabudnem do konca života. Všetci sme ťahali za jeden povraz a sme neskutočne šťastní, že sme to dotiahli do víťazného konca."

David Pastrňák, útočník ČR a autor hetriku: "Do tretej tretiny sme išli za stavu 2:3, striedanie brankárov nakoplo tím. Každý z nás odviedol svoju prácu, preto sme vyhrali. Som rád, že nám fanúšikovia verili a že sme ich potešili. Už sa teším na návrat domov."
      

Konečné poradie MS na 3.-16. mieste:

3. Česko, 4. USA, 5. Švajčiarsko, 6. Švédsko, 7. Nemecko, 8. SLOVENSKO, 9. Dánsko, 10. Lotyšsko, 11. Rakúsko, 12. Francúzsko, 13. Nórsko, 14. Kazachstan, 15. Taliansko - zostup do I. divízie MS, 16. Veľká Británia - zostup do I. divízie MS

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok