Top udalosti týždňa: Opičie kiahne sa šíria, Kováčik je vinný, ruský vojak dostal doživotie

TA3 TASR ČTK
29.5.2022 18:00

Opičie kiahne sa šíria po Európe. Proces v kauze vraždy Kuciaka pokračoval. Kováčik je vinný. Vyšetrovateľa NAKA zadržala polícia. Prešiel protiinflačný balíček. V Texase prišlo o život 19 detí. Šišimarin dostal doživotie.

Kanada potvrdila prvé dva prípady nákazy opičími kiahňami
TASR/AP

Opičie kiahne sa šíria po Európe

Približne 200 potvrdených prípadov a vyše 100 prípadov s podozrením na nákazu opičími kiahňami bolo do 26. mája zaznamenaných v krajinách, v ktorých sa toto ochorenie bežne nevyskytuje. 

Uviedla to vo štvrtok Svetová zdravotnícka organizácia, ktorá zároveň vyzvala krajiny, aby zvýšili dohľad nad týmto infekčným ochorením. Informovala agentúra Reuters. Riaditeľka WHO pre infekčné choroby Maria Van Kerkhoveová uviedla, že opičie kiahne boli doposiaľ zaznamenané v 20 krajinách, v ktorých ich výskyt nie je bežný, pričom WHO očakáva, že počet prípadov ešte porastie.


Opičie kiahne sú vírusovým ochorením, ktoré sa bežne vyskytuje v afrických krajinách Kamerun, Stredoafrická republika, Konžská demokratická republika a Nigéria. No v poslednom období vyvolalo obavy šírenie tohto ochorenia v neendemických krajinách. Predpokladá sa, že variant ochorenia, ktorý sa v súčasnosti celosvetovo šíri, má mieru úmrtnosti okolo jedného percenta, pričom sú dostupné aj účinné spôsoby liečby a vakcíny.

V Česku odhalili ďalšie prípady opičích kiahní

Český Štátny zdravotný ústav vo štvrtok potvrdil ďalšie tri prípady opičích kiahní v krajine. Celkový počet nakazených sa tak zvýšil na päť. Informoval o tom portál Novinky.cz s tým, že ďalší prípadný výskyt ochorenia bude SZÚ zverejňovať na týždennej báze.

Poznatky nenaznačujú, že sa budú šíriť ako covid

Všetky doterajšie poznatky, ktoré o víruse a ochorení opičích kiahní sú k dispozícii, nenaznačujú, že by sa vírus šíril tak ako Covid-19. Uviedol virológ Boris Klempa z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied. 

"Aj pri súčasnom šírení v Európe bol k prenosu potrebný pomerne intenzívny, blízky kontakt – často išlo o pohlavný styk," uviedol Klempa. Aj prenos kvapôčkovou cestou je podľa jeho slov síce možný a zdokumentovaný. 

"Nejde však o prenos aerosólom ako pri novom koronavíruse, ale prenos väčšími kvapôčkami, ktoré sa nevznášajú vo vzduchu, a teda treba veľmi blízky kontakt tvárou v tvár," vysvetlil virológ.

Okrem toho infekční by podľa neho mali byť predovšetkým ľudia, ktorí už majú príznaky ochorenia, takže ich izolácia by mala byť jednoduchšia. Ako ďalej poznamenal, na rozdiel od ochorenia Covid-19, izolačné a karanténne opatrenia by v tomto prípade mali byť účinné. Klempa poukázal na to, že starší ľudia (narodení pred rokom 1980) boli ešte zaočkovaní proti pravým kiahňam. 

"Keďže pôvodca pravých kiahní, variola vírus, a pôvodca opičích kiahní, monkeypox vírus, sú blízko príbuzné, prichádza tu k skríženej ochrane. Táto ochrana však určite nebude stopercentná a nemali by sme sa na ňu spoliehať," povedal. Vo všeobecnosti však majú podľa neho vyššie riziko ťažkého priebehu najmä deti a imunitne oslabení ľudia. Prípady opičích kiahní už zaznamenali vo viacerých európskych krajinách vrátane Českej republiky. Na Slovensku sa doposiaľ žiaden prípad nepotvrdil.

Proces v kauze vraždy Kuciaka pokračoval

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračoval aj vo štvrtok proces v prípade objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov.

Motívom vraždy novinára Jána Kuciaka bol úmysel zničiť Mariana Kočnera. V utorok to pred senátom Špecializovaného trestného súdu zopakovala Alena Zsuzsová. Tá čelí spolu s Marianom Kočnerom obžalobe pre objednávku vraždy novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Vypovedal aj Andruskó

Zoltán Andruskó zase tvrdil, že pracoval aj pre Norberta Bödöra, ktorý aktuálne čelí obžalobe v kauze Dobytkár. Vyhlásil to na štvrtkovom pojednávaní pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Vypovedal v kauze vraždy novinára a jeho snúbenice, kde je už právoplatne odsúdený. V rámci prípravy vrážd prokurátorov, ktorú súd tiež pojednáva, je vylúčený na samostatné konanie.

Objednávateľom vraždy novinára Jána Kuciaka je Marian Kočner. Pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku to v stredu vyhlásil Zoltán Andruskó. V kauze vraždy novinára a jeho snúbenice je už právoplatne odsúdený. V rámci prípravy vrážd prokurátorov, ktorú súd tiež pojednáva, je vylúčený na samostatné konanie.

Kováčik je vinný, rozhodol Najvyšší súd

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik je vinný, že pomáhal zločineckej skupine takáčovcov. V utorok o tom rozhodol Najvyšší súd SR. Odsúdil ho na osemročný nepodmienečný trest s minimálnym stupňom stráženia a peňažný trest vo výške 100-tisíc eur. Podľa súdu spáchal zločin prijímania úplatku a prečin ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Rozhodnutie je právoplatné.

Vyšetrovateľa NAKA zadržala polícia

Polícia zadržala vyšetrovateľa NAKA Tomáša Emmela, zasahovala aj v dome expolicajta Mariána Kučerku. Zásah polície už potvrdila aj hovorkyňa ministerstva vnútra.

Informovala o tom TV Markíza s tým, že úradný záznam vyšetrovateľa Emmela čítal aj predseda Smeru-SD Robert Fico na tlačovej konferencii. Malo ísť o manipulovanie s výpoveďami svedkov. Polícia prehľadávala aj dom expolicajta Mariána Kučerku, jeho advokátka Ingrid Zlochová pre Markízu uviedla, že by malo ísť o kauzu Valčeky. 

„V súčasnosti prebiehajú procesné úkony, ktorých zverejnenie by mohlo narušiť, zmariť alebo podstatne sťažiť ďalší priebeh vyšetrovania a dosiahnuť požadovaný účel trestného konania, ktoré je neverejné. Bližšie informácie k tomuto prípadu poskytneme hneď, ako to procesná situácia dovolí,“ uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

Prešiel protiinflačný balíček

Suma daňového bonusu sa zvýši. Zabezpečí sa tak vyšší čistý disponibilný príjem v domácnostiach s deťmi, kde pracuje aspoň jeden z rodičov. Zároveň sa zvýši prídavok na dieťa. Cieľom je najmä zmiernenie dosahov aktuálneho zdražovania. Počíta s tým návrh zákona o financovaní voľného času dieťaťa z dielne Ministerstva financií SR, ktorý v utorok schválilo plénum Národnej rady SR. O právnej norme parlament rokoval v tzv. zrýchlenom režime.

Zákon podporilo 83 zo 131 prítomných poslancov. Za boli poslanci OĽANO aj Sme rodina. Z nezaradených návrh podporili poslanci zo strany Za ľudí a tiež Martin Čepček, Ján Krošlák, Katarína Hatráková a Romana Tabák, Jozef Šimko, Tomáš Taraba, Štefan Kuffa a Filip Kuffa. Opatrenia podporili aj poslanci pôsobiaci v ĽSNS. Koaličná SaS hlasovala proti. Poslanci Smeru-SD sa zdržali a návrh nepodporili ani nezaradení poslanci pôsobiaci v Hlase-SD. 

Cieľová skupina daňovníkov uplatňujúcich si nárok na daňový bonus na dieťa sa súčasne rozšíri bez ohľadu na výšku dosahovaných zdaniteľných príjmov zo závislej činnosti a podnikania, živnosti. Zruší sa tiež minimálna hranica šesťnásobku sumy minimálnej mzdy na uplatnenie nároku na daňový bonus, pričom sa stanoví percentuálny limit základu dane nároku na daňový bonus v závislosti od počtu vyživovaných detí - od 20 % do 55 %.

Suma daňového bonusu sa upraví v závislosti od dosiahnutého veku dieťaťa. Ustanovia sa dve vekové hranice z pôvodných troch. Daňový bonus na vyživované dieťa, ktoré nedovŕšilo 15 rokov veku, sa zvýši zo súčasných 43,60 (respektíve 47,14) eura na 70 eur a od januára 2023 na sumu 100 eur. Daňový bonus na vyživované dieťa po dovŕšení 15 rokov veku (15 až 25 - ak sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom) sa zvýši zo súčasných 23,27 eura na 40 eur, pričom od januára 2023 vzrastie na sumu 50 eur.

Slováci prehrali vo štvrťfinálovom zápase na MS

Slovenskí hokejisti prehrali vo štvrtkovom štvrťfinálovom zápase MS s Fínskom 2:4. V Tampere viedli 2:0, domáci favorit však zápas otočil a postúpil medzi štvorku najlepších. Pre Slovákov sa turnaj skončil v rovnakej fáze ako vlani.

Štvrťfinále (Tampere):

Fínsko - Slovensko 4:2 (1:2, 1:0, 2:0) 

Góly: 19. Anttila (Friman, Pokka), 24. Anttila, 45. Manninen (Sallinen, Lehtonen), 60. Mäenalanen (Anttila, Björninen) - 9. Sýkora (Lunter), 16. Regenda (Takáč, Ivan)

Rozhodovali: Lawrence (Kan.), MacFarlane - Davis (USA), Yletyinen (Švéd.), vylúčení: 2:1 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, 11.341 divákov

Fínsko: Olkinuora - Hietanen, Lehtonen, Seppalä, Heiskanen, Pokka, Friman, Ohtamaa, Lindell - Hartikainen, Manninen, Granlund - Sallinen, Filppula, Rajala - Armia, Lammikko, Pesonen - Anttila, Björninen, Mäenalanen

Slovensko: Húska - Čerešňák, Fehérváry, Nemec, Ivan, Grman, Rosandič, Gachulinec, Jánošík - Tatar, Krištof, Slafkovský - Regenda, Roman, Takáč - Lantoši, Tamáši, Liška - A. Sýkora, Kollár, Lunter

V Texase prišlo o život 19 detí

Počet obetí masovej streľby, ku ktorej došlo v utorok na základnej škole v meste Uvalde v americkom štáte Texas, stúpol na najmenej 21. O novej bilancii informoval v noci na stredu senátor za štát Texas Roland Gutierrez, odvolávajúc sa na texaské ministerstvo pre verejnú bezpečnosť. Prezident USA Joe Biden vyzval v noci na stredu počas emotívneho prejavu k národu v Bielom dome na nové obmedzenia predaja strelných zbraní po tom, ako pri utorňajšej streľbe na základnej škole v štáte Texas prišlo o život 19 detí.

Polícia sa pri zásahu proti strelcovi v Texase zle rozhodla

Vedenie texaskej polície po troch dňoch silnejúcej kritiky pripustilo, že policajti urobili zlé rozhodnutie a príliš dlho otáľali so zásahom proti strelcovi na základnej škole v meste Uvalde, ktorý v jednej z učební zastrelil 19 detí a dve učiteľky. 

Takmer 20 policajtov stálo viac ako tri štvrte hodiny pred dverami učebne, v ktorej sa strelec zamkol, a čakali na príchod zásahovej jednotky pohraničnej stráže. Až potom policajti vnikli dovnútra a páchateľa zastrelili. Veliteľ zásahu sa podľa šéfa texaského ministerstva pre verejnú bezpečnosť Stevena McCrawa domnieval, že deti v učebni nie sú v ohrození.

Zomrel člen Depeche Mode Andy Fletcher

Vo veku 60 rokov zomrel vo štvrtok britský hudobník Andy Fletcher, zakladajúci člen skupiny Depeche Mode. Formácia jeho úmrtie potvrdila na sociálnych sieťach, informuje denník The Guardian.

Šišimarin dostal doživotie

Ukrajinský súd odsúdil v pondelok ruského vojaka Vadima Šišimarina na doživotie. Šišimarin bol obvinený z vojnových zločinov a zabitia neozbrojeného civilistu. Informovali agentúra Reuters a stanica BBC.

Hoci podľa sudcu Serhija Ahafonova, ktorý vyniesol verdikt, Šišimarin spolupracoval s vyšetrovateľmi a vyjadril ľútosť nad svojimi činmi, súd nemohol akceptovať jeho vyhlásenie, že obeť nechcel zabiť, keď na ňu vystrelil, píše The Guardian.

Odsúdený Vadim Šišimarin 28. februára usmrtil 62-ročného Olexandra Šelipova v obci Čupachivka ležiacej v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Stalo sa tak v situácii, keď spoločne s ďalšími príslušníkmi ruskej tankovej jednotky, porazenej ukrajinskou armádou, utekal na ukradnutom aute.

V Čupachivke zbadal muža s mobilným telefónom a dostal rozkaz ho zastreliť, aby skupinu Rusov na úteku nenahlásil ukrajinským úradom. Muž postrelený do hlavy zomrel na mieste, len niekoľko desiatok metrov od svojho domu.

Máme za sebou týždeň, ktorý priniesol a odhalil viac vecí, ako je pre vývoj tejto krajiny možno želateľné. V relácii V politike sme o nich hovorili s poslancami Radovanom Kazdom (SaS), Marekom Šefčíkom (OĽANO), Erikom Kaliňákom (Smer-SD) a s Jánom Ferenčákom (Hlas-SD).

Celú reláciu V politike si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok