Niektoré opatrenia spôsobili rozruch a vyvolali otázky. Balíček z dielne ministra financií čelí kritike

TA3
29.5.2022 12:08

Máme za sebou týždeň, ktorý priniesol a odhalil viac vecí, ako je pre vývoj tejto krajiny želateľné. V štúdiu sme privítali poslancov Národnej rady Jána Ferenčáka za Hlas, Mareka Šefčíka za OľaNO, Radovana Kazdu za SaS a podpredsedu strany Smer-SD Erika Kaliňáka.

Posledné dva týždne bol v centre pozornosti najmä balíček ministra financií. Niektoré opatrenia spôsobili rozruch v koalícii a vyvolali otázky. "Koalícia funguje aj naďalej. Udalosti, ktoré sa odohrali tento týždeň môžu navodzovať dojem, že nie. SaS sa však jednoznačne cíti ako súčasť koalície pokiaľ partneri dodržiavajú koaličnú zmluvu," uviedol poslanec NR SR Radovan Kazda. Podľa Erika Kaliňáka súčasná vláda nemá nijakú dôveru od ľudí s tým, že ani ministri si nedôverujú medzi sebou. "Musíme prísť s riešením, ako súčasnú vládu vymeniť," uviedol a dodal, že Smer-SD pripravuje referendum.

Ján Ferenčák považuje protiinflačný balíček za neúčinný a nevidí v ňom žiadnu pomoc pre seniorov. "Opatrenia sú len pomocou pre bohaté bratislavské rodiny. Ľudia tejto vláde neveria, mala by prijať účinné opatrenia," doplnil. Poslanec Kazda vidí plusy činnosti vlády v presadzovaní reforiem. "Vláda reálne funguje, dochádza  rokovaniam a nakoniec sa vždy schváli nejaká reforma," uviedol.

Nárast cien spôsobuje problémy všetkým skupinám v krajine. Pomôcť by mal prorodinný balíček. "V OĽaNO je pomoc rodinám jeden z našich pilierov. Rodiny, ktoré majú najnižšie príjmy si prilepšia o štvrtinu a to je dosť," uviedol poslanes NR SR Šefčík s tým, že od júla sa zvýšia prídavky a postupne od začiatku januára aj krúžkovné na dieťa.

Podľa Jána Ferenčáka sa úplne zabudlo na seniorov, pracujúcich a rodičov. "Dôležitá je jednorazová dávka a pre seniorov 14. dôchodok. Ak chce vláda spraviť prorodinnú politiku, som za. Oni si však vôbec neuveodmujú ako fungujú samosprávy," dodal s tým, že vláda namiesto reálnej pomoci schválila zákon, ktorý neprinesie pomoc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok