ONLINE: Putin označil dodávky zbraní pre Ukrajinu za nebezpečné, Rusko testovalo hypersonickú strelu

TA3 TASR ČTK
28.5.2022 07:18

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu varoval lídrov Nemecka a Francúzska pred navyšovaním dodávok zbraní pre Ukrajinu. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že vykonalo ďalší test hypersonickej strely Zirkón. Armáda ju vypálila z lode v Barentsovom mori do Bieleho mora. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra. 

23:49 Litovci sa v zbierke zložili na nákup moderného vojenského dronu pre Ukrajinu. Cieľová čiastka 5 miliónov eur bola dosiahnutá v sobotu popoludní. Zbierku vyhlásila pred niekoľkými dňami litovská internetová televízia Laisves TV.

23:03 "Ak to Američania urobia, jasne prekročia červenú líniu," povedala komentovala ohlásenú dodávku amerických raketometov na Ukrajinu Olga Skabejevová, vplyvná moderátorka ruskej štátnej televízie, ktorej názory odrážajú názory Kremľa. Varovala, že reakcia Ruska by mohla byť "veľmi tvrdá".

22:24 Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu podpísal zákon, ktorý ruší hornú vekovú hranicu pre vojenských bráncov. Predpis v stredu prešiel ruským parlamentom.

21:08 Podľa poradcu ukrajinského prezidenta a vyjednávača mierových rozhovorov Mychajla Podoljaka nemožno Rusku dôverovať. Reagoval tak na výrok prezidenta Ruska Vladimíra Putina, že Moskva je pripravená pokračovať vo vyjednávaní.

20:35 Exprezident Donald Trump vystúpil na konferencii Národnej streleckej asociácie, ktorá sa usiluje o zachovanie práva Američanov držať zbraň, kde sa oprel do Kongresu a jeho distribúcie štátnych peňazí. Podľa Trumpa by sa mal Washington najskôr postarať o bezpečnosť na školách a až potom pomáhať Ukrajine.

19:53 Súd na Ukrajine odsúdil muža na 15 rokov väzenia za pomoc ruským jednotkám v Doneckej oblasti. Bol uznaný vinným, že okupantom poskytol informácie o polohe ukrajinských vojenských objektov v meste Charkov, ktoré boli následne ostreľované, informuje BBC.

19:29 Proruské úrady v sobotu uzavreli severné hranice Chersonskej oblasti, čím utečencom znemožnili dostať sa na územie ovládané ukrajinskou vládou. 

18:44 Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v rozhovore pre britskú stanicu BBC, ktorý bol zverejnený v sobotu, uviedol, že ruské sily zničili od začiatku ofenzívy na Ukrajine viac ako 25.000 kilometrov ciest, niekoľko stoviek mostov a 12 letísk. V tejto súvislosti zdôraznil, že v rámci "veľkej obnovy" krajiny chce Ukrajina "vybudovať nový štát". 

18:05 Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev vyzval Kremeľ na sprísnenie zákona o zahraničných agentoch, ktorí "vykonávajú aktivity namierené proti" Rusku. Informovala o tom v sobotu britská spravodajská televízia Sky News. 

17:32 Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu varoval lídrov Nemecka a Francúzska pred navyšovaním dodávok zbraní pre Ukrajinu. Ďalšie vyzbrojovanie, ktoré označil za "nebezpečné", môže podľa slov šéfa Kremľa ešte viac destabilizovať situáciu na Ukrajine a zhoršiť humanitárnu krízu.

17:31 Stovky Litovčanov sa zapojili do fundraisingovej kampane, ktorej cieľom je nákup vojenského bezpilotného dronu Bayraktar TB2 pre Ukrajinu. Ako informovala litovská internetová televízia Laisvés TV, ktorá túto iniciatívu spustila pred troma dňami, do soboty sa podarilo vyzbierať už približne tri milióny eur - potrebných je päť miliónov.

16:55 Ukrajina dostala pre svoje ozbrojené sily podzvukové protilodné strely Harpoon z Dánska a samohybné húfnice z USA. Podľa agentúry AFP to v sobotu potvrdil ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov.

15:41 Scholz a Macron požadovali po Putinovi okamžité prímerie a stiahnutie ruských vojsk, uviedol hovorca nemeckej vlády. Žiadali aj prepustenie obrancov Azovstalu.

14:45 Putin povedal Macronovi a Scholzovi, že Rusko je pripravené obnoviť dialóg s Ukrajinou. S odkazom na oznámenie Kremľa o tom informovala agentúra TASS.

14:38 Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že vykonalo ďalší test hypersonickej strely Cirkon (Zirkón). Armáda ju vypálila z lode v Barentsovom mori do Bieleho mora. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters.

13:53 Jarná osevná plocha na Ukrajine, ktorá je dôležitá pre svetovú výživu, sa kvôli ruskej invázii oproti minulému roku zmenšila o pätinu, uviedlo ministerstvo.

13:46 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a britský premiér Boris Johnson v sobotu v telefonickom rozhovore hovorili o posilnení obrannej podpory a práci na bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu, ako aj o dodávkach paliva a odblokovaní ukrajinských prístavov. 

13:38 Okupovaná časť Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny uzavrela svoje severné hranice a nebude do regiónov pod kontrolou vlády v Kyjeve nikoho púšťať. Oznámil to v sobotu zástupca šéfa oblastnej správy dosadenej Ruskom Kirill Stremousov, informovala agentúra DPA.

13:23 Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko uviedol v sobotu, že mu tamojšie úrady nedovolili opustiť Ukrajinu a obvinil vládu v Kyjeve z porušenia tzv. politického prímeria vyhláseného v reakcii na inváziu ruskej armády. Informovala agentúra AFP. 

12:49 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán telefonicky rokoval v piatok večer s britským premiérom Borisom Johnsonom o situácii na Ukrajine, ktorú obaja politici označili za znepokojivú. Informuje o tom agentúra MTI. 

12:46 Do Poľska prišlo cez hranice z Ukrajiny od začiatku invázie Ruska na územie svojho suseda z 24. februára dovedna už 3,659 milióna ľudí, oznámila v sobotu ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž (SG). Informovala o tom tlačová agentúra PAP. 

12:28 Už tri mesiace pomáha polícii na ukrajinskej hranici aj slovenská armáda. Vojaci sú viditeľní hlavne na priechodoch. Viaceré prieskumné jednotky sú však nasadené na hranici v ťažšie prístupnom teréne. Do ich blízkosti sme sa exkluzívne dostali s našou kamerou. 

11:37 Ruská armáda uviedla v sobotu, že jej vojaci ovládli strategicky významné mesto Lyman na východe Ukrajiny. Informovala agentúra AFP.

10:53 Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR poskytlo od marca do mája zriaďovateľom škôl finančné prostriedky vo výške 1.786.800 eur. Ide o finančný príspevok určený na školské potreby pre žiakov (odídencov) z Ukrajiny prostredníctvom príspevku na špecifiká. Potvrdil to odbor komunikácie a marketingu rezortu školstva. 

10:24 Hraničnými priechodmi z Ukrajiny na Slovensko prešlo v piatok 3183 osôb. Z toho bolo 1910 žien, 719 mužov a 554 detí. Informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová. 

10:06 Počet utečencov z Ukrajiny prekročil hranicu 6,7 milióna. Píše NEXTA.

9:19 Zelenskyj v reakcii na dobytie Lymanu Ruskom zopakoval, že ukrajinská armáda sa nevzdá, kým nezíska späť celý Donbas. Situácia je ale ťažká, dodal.

8:48 USA pošlú na Ukrajinu raketové systémy dlhého doletu. Informoval o tom denník The New York Times. Administratíva Joea Bidena vyslanie systémov povolila, oficiálne ho pravdepodobne oznámi budúci týždeň.

8:34 Ukrajinský Severodoneck nie je ešte úplne obkľúčený ruskými silami, oznámila v noci na sobotu tamojšia vojenská správa. Píše o tom agentúra DPA, podľa ktorej však Moskva tvrdí, že túto oblasť prudkých bojov ruské jednotky obkľúčili už kompletne. 

7:42 Rusi priviezli do Mariupolu auto s obrazovkou, pomocou ktorej vysielajú propagandu. Video zverejnila NEXTA na Twitteri.

7:36 Moskva zvažuje nový útok na Kyjev. Informuje o tom nezávislý ruský server Meduza s odvolaním sa zdroje z Kremľa. Boje medzitým pokračujú na predmestí Severodonecka. Mesto nie je podľa miestneho gubernátora odrezané a tvrdí, že ukrajinským vojskám sa ho podarí ubrániť. Pripustil však, že môžu zvoliť aj taktický ústup, aby sa nedostali do obkľúčenia.

7:15 Agentúra S&P kvôli pokračujúcej vojne znížila rating Ukrajiny o jeden stupeň na CCC+, hlbšie do neinvestičného pásma. Výhľad je negatívny.

7:05 Rusko by malo spolupracovať s Medzinárodným trestným súdom (ICC) na vyšetrovaní možných vojnových zločinov spáchaných počas ruskej invázie na Ukrajine. Oznámil to v piatok prokurátor tohto súdu. 

7:00 Dianie na Ukrajine sme sledovali aj v piatok. Tu si môžete pozrieť súhrn udalostí:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok