Z kukurice nepriberiete, je plná vody: Aj tieto druhy zeleniny sú počas diéty nielen bezpečné, ale priam prospešné

TA3/zm
27.5.2022 08:00

Nejde len o snahu schudnúť pred letnou sezónou, ale aj o fakt, že s každým ročným obdobím by sa naša strava mala trochu zmeniť a prispôsobiť tomu, čo aktuálne dozrieva. O pár týždňov tu bude sezóna kukurice, kým na ňu čakáte, dajte si ďalšie dva druhy zeleniny, ktorá je plná vody. Priberanie nehrozí.

Z kukurice nepriberiete, je plná vody: Aj tieto druhy zeleniny sú počas diéty nielen bezpečné, ale priam prospešné
Pexels

Na kukuricu si možno musíte ešte chvíľu počkať, ale pod cuketami a melónmi sa už prehýbajú pulty zeleniny. Sú to tri ideálne druhy, ak chcete nielen schudnúť, ale celkovo sa v horúčavách cítiť dobre.

Kukurica

Nemusíte sa báť, že sa z kukurice priberá. Je to mýtus, samotná zelenina je diétna, a ak sa na vás má niečo nalepiť, tak len preto, že to preháňate so soľou či maslom. Samotný klások je nízkokalorická potravina s vysokým podielom bielkovín, ktorá výborne chutí sama o sebe, ale aj ako súčasť letných šalátov. Hoci nič nepokazíte ani jej grilovaním, ak ju radšej uvaríte, nezničíte toľko jej prirodzený podiel vody. Kukurica je tiež bezlepková potravina, takže ju ocenia i celiatici.

Cuketa

Jednoduchá chuť a pritom toľko možností, ako ju pripraviť. Cuketa chutí výborne pripravená na grile, postrúhaná alebo pomixovaná v polievke či ako súčasť zeleninovej prílohy, ktorú si v lete doprajte radšej než ryžu či zemiaky. V rámci raňajok ju môžete primiešať do praženice alebo si urobte slaný cuketový koláč.

Šálka tejto zeleniny má len 20 kalórii, žiaden tuk a obrovské množstvo vitamínu C. Až 91 percent jej hmotnosti tvorí voda, takže aj váš organizmus skvele hydratuje. Nelúpte ju, pretože väčšina živín sa nachádza práve v šupke. Je vhodná pri detoxikácii aj chudnutí, priaznivo pôsobí na srdce i trávenie.

Melón

Hoci chutí sladko, oficiálne je melón zelenina a o zdroji vody v červenej či žltej dužine ani nemusíme hovoriť. Melón jej obsahuje až 90 percent. Má tiež množstvo vitamínov, znižuje cholesterol a bojuje s rôznymi zápalmi.

Prerátané na energetický príjem, ak by ste si dali pohár melónu, zjete 44 kalórii. Za pozornosť stoja i jadierka, ktoré väčšina z nás vypľúva. Pije sa z nich dokonca čaj, ktorý reguluje hladinu cukru v krvi a pánom pomáha v boji so zväčšenou prostatou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok