Ukrajinec prežil vlastnú popravu. Z hrobu sa vyhrabal so zviazanými rukami a nohami

TA3/hm ČTK
17.5.2022 07:00

Ruskí vojaci Mykolovi Kuličenkovi a dvom jeho bratom zviazali ruky a nohy a strelili ich do hlavy. Telá potom zahádzali zemou. Guľka určená Mykolovi poškodila len mäkké tkanivo a podarilo sa mu prežiť. Dostal sa z hrobu a prišiel do najbližšej dediny, kde mu miestni poskytli úkryt.

Ukrajinec prežil vlastnú popravu. Z hrobu sa vyhrabal so zviazanými rukami a nohami
Reprofoto: YT/Суспільне Чернігів

Trojicu bratov po okupácii ich dediny Rusi uväznili. Tri dni ich vypočúvali a potom postrieľali. Po oslobodení obce však v hrobe našli len dve telá. Muži mali zviazané ruky a nohy a strelné poranenia hlavy, potvrdil prokurátor Sehij Chamajko. O príbehu z černihivskej oblasti na severe Ukrajiny napísal bieloruský nezávislý denník Naša Niva, o prípade tiež informovali ukrajinské a západné médiá.

Mučili ich v areáli píly

Rusi prehľadali 18. marca dom bratov, v ktorom našli ukrajinskú uniformu najmladšieho brata Jevhena a dedove medaile. To bolo podľa Mykolu dôvodom, prečo ich Rusi mučili a potom postrieľali. Jevhena vyviedli na ulicu, zrazili na kolená a zbili obuškom. Zadržaným zaviazali oči, hodili ich do vojenského auta a odviezli z dediny. Neskôr bolo známe, že ľudí z obce mučia v areáli miestnej píly. "Na paletách ležali ranení vojaci," rozprával Mykola. V rovnakej miestnosti držali bratov tri dni. Potom ich odviezli, aby ich zastrelili.

Rusi vykopali hrob. Bratom zviazali ruky, nohy a zaviazali oči. Prestrelili im hlavy a zasypali hlinou. Najprv zastrelili najmladšieho. "Hodili ho do jamy a potom zastrelili Dmytra, ale do jamy ho nehodili. Potom, keď strelili mňa, kopli ma ešte nohami a spadol som na staršieho brata," opísal Mykola. Strela mu prešla tvárou a nezasiahla životne dôležité orgány.

Zviazané ruky a nohy

Aj so zviazanými rukami a nohami sa Mykola dokázal vyhrabať z hrobu. Prišiel do najbližšej dediny. Ruskému kontrolnému stanovišťu sa vyhol. Prístrešie mu poskytla miestna obyvateľka Valentyna. Po oslobodení na miesto dorazili kriminalisti. Prokurátor potvrdil informáciu, že bratia mali zviazané ruky a nohy, previazané oči a strelné zranenia. Úrady sa pokúsia vypátrať ruských vojakov, ktorí sú za zločin zodpovední.

V Kyjeve minulý týždeň začal súd s ruským vojakom obvineným zo zabitia 62-ročného civilistu. Ide o prvý takýto proces od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Dvadsaťjedenročný zajatý príslušník tankovej jednotky Vadim Šišimarin čelí obvineniu, že v prvom týždni vojny zabil výstrelom do hlavy muža v dedine Čupachivka v Sumskej oblasti na severovýchode krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok