Nový Peugeot 308 využíva v kabíne prvky vyrobené 3D tlačou

TA3/SZ
25.5.2022 11:00

Automobilový priemysel neustále hľadá spôsoby, ako vylepšiť a uľahčiť nie len finálne produkty, ale aj výrobne postupy. Najnovším príkladom je využívanie 3D tlače na výrobu interiérových doplnkov Peugeotu 308

Nový Peugeot 308 využíva v kabíne prvky vyrobené 3D tlačou
Peugeot

Nový Peugeot 308 prišiel okrem nového pôsobivého dizajnu aj s mnohými novinkami, medzi ktoré môžme ako najzaujímavejšiu jednoznačne zaradiť technológiu 3D tlače využívanú na produkciu interiérových doplnkov. Technológia HP Multi Jet Fusion je v Peugeote využívaná na produkciu držiakov nápojov, slnečných okuliarov či smartfónov. Interiér novinky tak prinesie zaujímavú inováciu, ktorá mu jednoznačne pridáva na atraktivite. Podľa slov značky bežné plasty nespĺňali požadované vlastnosti, a tak prišli na rad externý dodávatelia s hojnými skúsenosťami v danej problematike.

Peugeot Peugeot

Výhodou tejto technológie je najmä absencia drahých foriem a strojov, ktoré by komponenty za bežných okoloností vyrábali. Medzi ďalšie výhody určite môžme zaradiť aj šetrnosť k životnému prostrediu, pretože pri výrobe nevzniká odpad, alebo podstatne väčšiu voľnosť dizajnérov pri návrhu rôznych komponentov. Technológia funguje na princípe selektívneho nanášania činidiel tvoriacich finálny produkt na základ z polymérového prášku.

Produkt vzniká nespočetným navyšovaním vrstiev hrubých menej ako jeden milimeter. Po každej vrstve je pridaný další prášok, ktorého zvyšky sa po ukončení procesu výroby odstránia a finálny produkt prejde opieskovaním a následným lakovaním povrchu do výsledného stavu.

Peugeot Peugeot

Peugeot popri návrhu novej technológie spoločne s partnermi vyvinul nový termoplastický polyuretán, ktorý disponuje dobrou tvarovateľnosťou, pružnosťou, a taktiež je veľmi pevný a jeho používanie značne urýchľuje produkčné procesy. Vlastnosťami taktiež napomáha dizajnérom, pretože jeho štruktúra umožňuje zapracovanie aj tých najmenších detailov do finálneho produktu. Ide teda o akýsi revolučný materiál, ktorý si v automobilovom priemysle nájde do budúcna hojné využitie. Aj z tohto dôvodu si koncern Stellantis nechal túto technológiu patentovať.

Témy: Peugeot
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok