Zelenskyj vyzýva na maximálne sankcie voči Rusku a poskytnutie zbraní pre ukrajinskú armádu

TA3 TASR
23.5.2022 13:14

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v pondelok na uvalenie maximálnych možných sankcií voči Rusku a žiadal aj poskytnutie ďalších zbraní pre ukrajinskú armádu, ktorá na svojom území bojuje proti ruským inváznym jednotkám.

Ako informovala agentúra AFP, Zelenskyj na tento apel využil svoj príhovor k účastníkom Svetového ekonomického fóra, ktoré sa koná vo švajčiarskom horskom stredisku Davos. Ukrajinský prezident v ňom zdôraznil potrebu zosilnenia sankcií voči Ruskej federáci. "Myslím si, že takéto sankcie proti Rusku stále neexistujú a mali by," povedal Zelenskyj v príhovore vysielanom v režime videokonferencie.

Zdôraznil, že na zastavenie agresie Ruska je potrebné, aby sankcie išli ešte ďalej, vrátane uvalenia ropného embarga, zablokovania všetkých ruských bánk a úplného prerušenia obchodovania s Ruskom. Zasadzoval sa aj za úplné stiahnutie zahraničných spoločností z Ruska, aby sa zabránilo podpore ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine.

Tieto reštrikcie sú podľa Zelenského nutné, "aby Rusko a každý ďalší potenciálny agresor, ktorý chce začať brutálnu vojnu proti susedovi, jasne vedel, k čomu to okamžite povedie". Ukrajinský prezident vyzval svet, aby "sa už teraz postavil proti Rusku a nečakal, kým použije chemické, biologické alebo jadrové zbrane". Podľa jeho slov nesmie agresor nadobudnúť "dojem, že svet nekladie dostatočný odpor".

Dodal, že štáty, ktoré podporujú Ukrajinu, čakajú, ako sa vojna s Ruskom vojna skončí, "ako sa našej krajine podarí zastaviť hrubú silu, ktorá spochybnila všetko, čo si svet skutočne váži". Volodymyr Zelenskyj vo svojom prejave vyzdvihol odvahu občanov Ukrajiny, ktorá vyburcovala nevídanú jednotu demokratického sveta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok