Rusi naďalej útočia. Uplatňujú prístup spálenej zeme, chcú obsadiť väčšiu časť Donbasu

TA3 TASR
23.5.2022 09:19

Ruské jednotky pokračujú v útokoch na mesto Severodoneck na východe Ukrajiny, uviedol gubenátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. Dodal, že ruské jednotky sa "zámerne snažia zničiť mesto" a "uplatňujú prístup spálenej zeme". Britská televízia Sky News poznamenala, že tento postup ruskej armády je súčasťou jej snáh obsadiť väčšiu časť Donbasu na východe Ukrajiny.

ONLINE: Británia rozšírila sankčný zoznam. Putin hovoril so Scholzom o evakuácii civilistov z oceliarní Azovstal
TASR/AP

Generálny štáb ukrajinskej armády vo svojom operatívnom hlásení zverejnenom v pondelok na sociálnej sieti Facebook uviedol, že Rusko zvýšilo intenzitu používania letectva s cieľom zničiť kritickú infraštruktúru obcí a miest v zóne aktívnych bojových operácií. Na doneckom fronte sa ruské jednotky naďalej pokúšajú prelomiť obranu ukrajinských jednotiek a dosiahnuť administratívne hranice Luhanskej oblasti.

Útočné operácie síce ruskí vojaci nepodnikali, ale pokračovali v ostreľovaní lokalít Lyman, Ozerne a Dibrove, konštatoval hovorca generálneho štábu ukrajinskej armády. Ukrajinská armáda súčasne zaznamenala zníženie intenzity bojových operácií v oblasti lokalít Avdijivka, Kurachove, Novopavlivsk a Záporožie.

Ruské jednotky sa v tejto oblasti snažia upevniť svoje pozície a ostreľujú obranné posty ukrajinskej armády. Ukrajinská strana však hlási aj poškodenie civilnej infraštruktúry v oblastiach Avdijivka, Novoselivka II, Novomychajlivka a Mykiľske. V oblasti mesta Slobožanske sa ruské jednotky snažia udržať si pozície v smere na mesto Charkov. Stavajú tam aj zátarasy na cestách a opevňujú si pozície.

Podľa ukrajinskej armády sa ruské jednotky zároveň zrejme pripravujú na obnovenie ofenzívy v oblasti mesta Sloviansk. Ukrajinský generálny štáb vo svojej situačnej správe z pondelka opakovane upozornil, že ozbrojené sily Bieloruskej republiky zintenzívňujú rozviedku a rozmiestňujú ďalšie jednotky v pohraničných oblastiach Homeľskej oblasti v smere na Volyň a Polesie. Na základe toho ukrajinské velenie konštatuje, že hrozba raketových a leteckých útokov z územia Bieloruska pretrváva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok