Biden podporil vstup Švédska a Fínska do NATO. Obom krajinám ponúkol pomoc

TA3 TASR
18.5.2022 19:19

Americký prezident Joe Biden vyjadril v stredu Švédsku a Fínsku silnú podporu čo sa týka ich žiadosti o vstup do NATO. Obom krajinám navyše ponúkol pomoc, ak by im počas prístupového procesu hrozila "agresia". Informovala agentúra AFP na základe vyhlásenia zverejneného na stránke Bieleho domu.

Biden označil útok na Kapitol ozbrojenou vzburou, Trump sa podľa neho snažil podkopať ústavu
TASR/AP

Biden uviedol, že "Spojené štáty budú spolupracovať s Fínskom a Švédskom s cieľom nepoľaviť v ostražitosti voči akýmkoľvek hrozbám" pre ich spoločnú bezpečnosť a budú tiež čeliť prípadnej agresii alebo jej hrozbe počas procesu posudzovania žiadosti oboch krajín o vstup do NATO.

"Srdečne vítam a silne podporujem historické žiadosti Fínska a Švédska o členstvo v NATO," podotkol Biden. Zároveň uviedol, že sa teší na spoluprácu s americkým Kongresom a spojencami NATO ohľadom rýchleho začlenenia Fínska a Švédska do "najsilnejšej obrannej Aliancie v dejinách".

Americký prezident dodal, že sa teší aj na štvrtkové stretnutie so švédskou premiérkou Magdalenou Anderssonovou a fínskym prezidentom Saulim Niinistöom vo Washingtone, na ktorom budú okrem témy členstva v NATO diskutovať aj o širších otázkach európskej bezpečnosti.

NATO garantuje bezpečnosť pre jednu miliardu ľudí v Európe a Severnej Amerike, pripomenul Biden s tým, že členstvo Fínska a Švédska v Aliancii "bude prospešné pre celú Transatlantickú alianciu". Fínsko a Švédsko oficiálne podali svoje žiadosti o členstvo v Severoatlantickej aliancii v stredu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok