Ruská invázia môže vyvolať najhorší hladomor od konca druhej svetovej vojny. Berlín navrhuje vytvorenie novej aliancie

TA3 TASR
18.5.2022 12:35

Kvôli ruskej invázii na Ukrajinu hrozí svetu najväčší hladomor od druhej svetovej vojny. Na tlačovej konferencii to na úvod dvojdňového zasadnutia ministrov pre rozvoj z krajín skupiny veľkých svetových ekonomík G7 vyhlásila nemecká ministerka pre rozvoj Svenja Schulzeová. Povedala, že je preto nevyhnutné vytvoriť medzinárodnú alianciu pre potravinovú bezpečnosť.

Ruské jednotky zasiahli ďalší sklad paliva, tentoraz v Rivnenskej oblasti
TASR/AP

"Potravinová bezpečnosť bola problém ešte pred vojnou, ale ruská invázia na Ukrajinu situáciu dramaticky vyhrotila," povedala Schulzeová. "Svetu hrozí najväčší hladomor od druhej svetovej vojny," varovala.

Potravinová bezpečnosť je tak podľa nemeckej ministerky najpálčivejším problémom, o ktorom budú ministri krajín skupiny rokovať. "Pretože ruský prezident Vladimír Putin zneužíva potraviny ako zbraň, musíme tomu čeliť novou alianciou pre globálnu potravinovú bezpečnosť, ktorú na tomto zasadnutí G7 chceme uzavrieť," povedala.

Ministri pre výživu na rokovanie G7 prizvali ako hostí Indonéziu, ktorá teraz predsedá skupine najväčších svetových ekonomík G20, Indii, Senegal a zástupcov Rozvojového programu OSN a Svetovej banky. Do debát sa cez videomost zapojí aj ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Jednou z hlavných tém zasadnutí bude zabezpečenie vývozu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny. Na túto krajinu, ktorej sa hovorí obilnica Európy, je potravinovo odkázaný rad krajín v severnej Afrike a Ázii. Kvôli ruskej blokáde ukrajinských čiernomorských prístavov nie je možné vyvážať obilie a ďalšie potraviny po mori, európske štáty vrátane Poľska a Nemecka začali organizovať export po železnici.

"Železničná cesta je riešenie, ktoré nám pomôže. Je ale potrebné uvoľniť prístavy," povedala Schulzeová s tým, že Rusko takýto krok nepripravuje.

Podľa európskej komisárky pre dopravu Adiny Valeanovej je nevyhnutné vyviezť z Ukrajiny 20 miliónov ton obilia, aby sa predišlo nedostatočnému zásobovaniu severnej Afriky a Ázie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok