Bude Matovič rešpektovať veto SaS? Podľa Cmoreja je koaličná zmluva ohrozená, Tomáš hovorí o anarchii

TA3
17.5.2022 21:54

Minister financií Igor Matovič predstavil svoje riešenia proti inflácii a na pomoc ľuďom. SaS však zdaňovanie odmieta a uplatnila aj svoje právo veta. Bude ho Matovič akceptovať? Vydrží koalícia tieto nezhody? V Téme dňa sme sa pýtali Erika Tomáša z Hlasu-SD a Petra Cmoreja z SaS.

tema_19.jpg
TA3

Minister financií ešte v utorok večer zvolal tlačovú konferenciu, na ktorej oznámil, že rokoval so Slovnaftom a na vládu pôjde s návrhom na zdanenie ruskej ropy. Peter Cmorej reagoval s tým, že návrh ešte nevideli na papieri a tak sa vyjadria až neskôr. "Som veľmi zvedavý na to prevedenie, nie je až také jednoduché zdaniť jednu firmu, je to dokonca v rozpore s európskym právom. Ak chce Matovič nové výdavky, musí na ne nájsť peniaze v rozpočte, od toho je minister financií," uviedol.

Erik Tomáš očakával, že dohoda so Slovnaftom prinesie zníženie cien benzínu a nafty. Cmorej, dodal, že Matovič pretláča len permanentné výdavky. "Aj slepý vidí, že ide len o presadzovanie sna Matoviča, ktorý predstavil v daňovej revolúcii," uviedol.

Podľa Tomáša dal Hlas k jednorazovej sociálnej pomoci svoje pripomienky. Vláda podľa neho už niekoľko mesiacov "tára" o pomoci, no riešenie stále nemáme. "Počúvame iba hádky medzi SaS a OĽANO. Ľudia sú už z toho unavení," povedal v Téme dňa.

Národná banka Slovenska avizovala, že zdražovanie bude zrejme pokračovať aj v budúcom roku. Je podľa Cmoreja reálne, že by sa situácia mohla zlepšiť? "Nemyslím si, že čoskoro budeme opäť vidieť takú nízku infláciu. Hlavné je, aby rast platov stíhal inflácii a aby ekonomika bola zdravá," spresnil.

Tomáš by uvítal rýchlejšiu pomoc najmä sociálne slabším skupinám. Tá jednorazová mala už byť aj podľa Cmoreja dávno vyplatená. Vyjadril sa aj k vetu SaS na zvyšovanie daní. "Ak chce Matovič tieto nápady pretlačiť parlamentom, nech ich pretlačí, ako to zafinancuje je jeho problém. Keď rozvráti verejné financie, je to jeho zodpovednosť. Pokiaľ toto veto ale nebude rešpektovať, oprávnene sa pýtame, načo nám je taká koaličná zmluva. Môžeme ju roztrhať a riadiť sa podľa svojich najlepších úmyslov a hlasovať si ako chceme," uviedol Cmorej.

Unavený z koaličných hádok je aj Tomáš. "Buď nech sa dohodnú, alebo nech idú preč," reagoval na nezhody s tým, že pokiaľ sa nebude rešpektovať právo veta, nastala by čistá anarchia. "Najlepším riešením by boli predčasné parlamentné voľby, tomu naši voliči rozumejú. Neverím ale, že vláda sa na tomto rozpadne, dobre vedia, že keby boli predčasné voľby, tak by prehrali," dodal.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok