Tak takto?!: Učitelia ako rukojemníci Igora Matoviča v spore so Sas-kou. Existuje riešenie na ich spravodlivé odmeňovanie?

TA3
17.5.2022 10:00

Učiteľské odbory sa chystajú do ulíc. Dôvodom je požiadavka na vyššie platy pre učiteľov. Tie im prisľúbila v predvolebnej kampani strana OĽaNO. Čo rok, to plus desať percent. Lenže, sľuby sa sľubujú... a zvyšok už poznáme. Učitelia čakali cez pandémiu, pozhoveli s požiadavkou aj kvôli vojne na Ukrajine. Ale teraz už čakať nechcú. Ak nedostanú pridané, pôjdu do ulíc. Dokonca aj minister školstva Branislav Gröhling za stranu SaS sa vyjadril, že je ochotný ísť s nimi a pred ministerstvom financií podporiť ich požiadavky.

učitelia zborovňa 1140 (TASR)
TASR

Na druhej strane sporu stojí minister financií Igor Matovič. Odkázal, že na platy učiteľov by sa mohli nájsť peniaze zo zvýšených daní. Ak strana SaS ustúpi zo svojej pozície a podporí zvýšenie daní, učitelia vraj môžu hneď na druhý deň po prijatí zákona dostať vyššie platy. Minister financií Igor Matovič sa zabetónoval v tejto pozícii a odmieta ustúpiť. Dokonca povedal, že pôjde v protestnom sprievode spolu s učiteľmi žiadať o zvýšenie ich miezd pred ministerstvo školstva.

Ako je to s hľadaním peňazí a plošným zvyšovaním miezd v školstve? Existujú riešenia, ktoré sa dajú prijať bez toho, aby minister školstva potreboval nájsť stovky miliónov? 

O opatreniach, ktoré pomôžu tým učiteľom, ktorí to objektívne najviac potrebujú a zároveň zvýšia šancu na rast kvality vzdelávania bude reč v relácii Tak takto?! Hosťom Anky Žitnej bude analytik inštitútu INESS Róbert Chovanculiak.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok