Lexus NX bol podrobený losiemu testu. Ako si novinka počínala v krízovej situácii?

TA3/SZ
16.5.2022 18:30

Losí test je skúška, pri ktorej jazdec vo vyššej rýchlosti vykoná vyhýbací manéver pomedzi kužele. Tento test preveruje najmä naladenie podvozku, riadenia a bezpečnostných systémov. Ako si však počínala novinka od Lexusu?

Lexus NX bol podrobený losiemu testu. Ako si novinka počínala v krízovej situácii?
Lexus

YouTube kanál km77 vypustil do sveta ďalšie video zachytávajúce takzvaný losí test. Cieľom je zistiť vlastnosti a správanie auta pri nebezpečnej situácii. Hlavnú úlohu teda zohráva podvozok a kalibrácia bezpečnostných systémov, ktoré vedia byť v krízových situáciách veľkým pomocníkom. V zásade platí, že čím väčšou rýchlosťou je auto schopné tento manéver zvládnuť, tým sa javí bezpečnejšie a stabilnejšie aj pre bežného užívateľa.

Lexus Lexus

Testovaná verzia 350h 4WD F Sport zvládla túto disciplínu v rýchlosti slušných 75 km/h. Pre porovnanie Kia Sportage zvládla vyhýbací manéver v rýchlosti až 80 km/h. Podvozok Lexusu bol vyhodnotený ako bezpečný a predvídaví, čomu dopomohla aj prítomnosť nahonu na obe nápravy, no najmä precízne vyladené systémy stabilizačnej kontroly.

Na limite bolo auto vcelku vypočítavé, ale neubránilo sa decentnej nedotáčavosti. Auto počas testu obávalo pneumatiky Bridgestone Alenza 001. Ak vás zaujímajú bližšie podrobnosti a priebeh testu, tak v nižšie priloženom videu nájdete všetky zábery zachytávajúce správanie sa auta v krízovej situácii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok