Kto nahradí Putina? Jedno meno by sa našlo. Expertka opísala, čo by nastalo po jeho smrti

TA3/Henrieta Mihalková
17.5.2022 06:00

O zdraví Vladimira Putina sa veľa hovorí najmä od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Už počas pandémie koronavírusu sa však začal izolovať, a na verejnosti vystupoval oveľa menej než kedysi. Špekulácie o chabom zdraví takmer 70-ročného ruského prezidenta sa rozvírili aj po zverejnení fotografie s ministrom Sergejom Šojguom, kde poblednutý zviera v dlaniach rokovací stôl.

Kto nahradí Putina?
Vladimir Putin

Vladimir Putin si dlhodobo budoval imidž milovníka športu. Na fotografiách sa raz preháňal s hokejistami na ľade, inokedy zase cvičil na žinenke v kimone. Kremeľ sa snažil vytvárať o Putinovi dojem silného, zdravého a schopného vládcu. Nechýbalo ani slnenie sa bez trička či jazda na koni s vyrysovanými svalmi.

Zabetónovaný vo funkcii

Rozruch vyvolala aj vojenská ceremónia pri príležitosti ukončenia druhej svetovej vojny. Okrem toho, že časť prehliadky pre nepriaznivé počasie zrušili, pozornosť strhol aj choro vyzerajúci Putin, ktorý mal na kolenách položenú teplú deku, čo len posilnilo špekulácie o jeho zdravotnom stave. V súvislosti s jeho zdravím sa spomína Parkinsonova choroba, rakovina štítnej žľazy a tiež duševné choroby súvisiace s izoláciou od okolitého sveta. Kremeľ sa k špekuláciám o zdravotnom stave prezidenta zatiaľ nevyjadril.

V Rusku prešiel vlani zákon, ktorý Putinovi umožňuje byť vo funkcii najmenej do roku 2036, teda dve ďalšie šesťročné volebné obdobia. V Ruskej federácii je pritom pri moci už dve dekády.

Odborníčka na ruskú vnútornú politiku z Oxford Brookes University Sarah Whitmoreová pre denník The Mirror uviedla, že ak by Vladimir Putin skonal v úrade, moci by sa ujal ruský premiér Michail Mišustin. Ako Putinov dočasný náhradník by sa dlho nezdržal, voľby by sa museli konať do troch mesiacov.

Architekt agresie na Ukrajine

Kto by Putina plnohodnotne nahradil vo funkcii však nie je podľa Whitmoreovej celkom jasné. Meno svojho nástupcu totiž verejne nikdy nepovedal, domnieva sa expertka. Mohol by to byť niekto, kto by pokračoval v štýle súčasného režimu. Podľa Whitmoreovej by si režim okolo Putina vybral dôveryhodnú osobu, ktorá by vyhovovala jeho záujmom, niekoho s prijateľnou tvárou a obrazom na verejnosti.

Odborníčka na ruskú vnútornú politiku vidí aj druhú možnosť. "Alebo by to mohol byť niekto, koho nepoznáme, ako keď prišiel Putin, čo bol vtedy nie príliš známy politik. Putinov nástupca môže dokonca byť tvrdší ako súčasný prezident. Putin je kritizovaný, že na Ukrajine nepostupuje dostatočne tvrdo a že bol príliš mierny," uviedla Whitemoreová.

Nikolaj Patrušev Profimedia

"Som tak trochu skeptická, že keby mal vážne zdravotné problémy, vedeli by sme o tom. Dá sa predpokladať, že aj keby mal nejaké ochorenie, môže ešte dlho fungovať," dodala a pripomenula, že prístup k ruskému vládcovi je kontrolovaný a obmedzený, čo je viditeľný aj na fotografiách z rokovaní.

Ako uvádza CNN Prima News na svojom webe, špekulácie o Putinovom zdraví nadväzujú na nepotvrdené správy z Telegramu, že Putin možno kvôli operácii čoskoro na určitý čas zmizne. Údajne tajne vymenoval svojho tajomníka bezpečnostnej rady Nikolaja Patruševa, ktorý je bývalým dôstojníkom kontrarozviedky KGB. Patrušev je podľa spravodajského webu považovaný za kľúčového architekta ukrajinskej vojenskej stratégie, ktorý Putina presvedčil, že Kyjev je zaplavený neonacistami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok