Fínsko požiada o vstup do NATO. Putin to označil za chybu, ktorá naruší vzťahy medzi oboma krajinami

TA3 TASR
14.5.2022 17:05

Fínsky prezident Sauli Ninistö v sobotňajšom telefonáte oznámil šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi, že jeho krajina sa už "v najbližších dňoch" rozhodne požiadať o vstup do Severoatlantickej aliancie. Putin to označil za chybu a varoval, že fínsky vstup do aliancie naruší vzťahy medzi oboma krajinami.

Očakáva sa, že Fínsko v nedeľu oficiálne oznámi, že podá žiadosť o vstup do aliancie. V sobotu takýto krok odsúhlasilo vedenie vládnych sociálnych demokratov. Prezident Niinistö a premiérka Sanna Marinová sa spoločne vyslovili v prospech členstva v NATO už vo štvrtok.

"Prezident Ninistö povedal prezidentovi Putinovi..., ako masívna ruská invázia na Ukrajinu vo februári 2022 zmenila bezpečnostné postavenie Fínska," uvádza sa vo vyhlásení fínskej prezidentskej kancelárie. K zmene stanoviska Helsínk podľa vyhlásenia prispeli aj predchádzajúce ruské požiadavky, ktorých cieľom bolo zabrániť vstupu ďalších krajín do aliancie.

"Rozhovor bol otvorený a priamočiary, ale zaobišiel sa bez vyhrotenia (situácie). Je dôležité zamedziť napätiu," uviedla kancelária Sauliho Ninistöa, ktorý sa v posledných rokoch snaží pravidelne komunikovať s Putinom.

Počas telefonátu, ktorý sa konal na žiadosť fínskej strany,  Ninistö zároveň ubezpečil, že Helsinki chcú s Moskvou naďalej udržiavať "korektnú a profesionálnu" úroveň vzťahov.

Vyjadril sa aj Kremeľ

Vlastné vyhlásenie o sobotňajšom telefonáte oboch prezidentov vydal aj Kremeľ, v ktorom sa okrem iného píše: "Putin zdôraznil, že ukončenie tradičnej politiky (fínskej) vojenskej neutrality by bolo chybou a že neexistuje nijaká hrozba pre bezpečnosť Fínska". 

Šéf Kremľa sa v tejto súvislosti nevyhol ani obvyklým hrozbám, keď varoval, že vstup do NATO "bude mať negatívny vplyv" na dlhodobo dobré susedské vzťahy a partnerskú spoluprácu oboch krajín.

V nedeľu by malo o svojom prípadnom členstve v NATO rozhodnúť aj susedné Švédsko, ktoré k úvahám o opustení tradičnej vojenskej neutrality taktiež podnietila ruská vojenská agresia voči Ukrajine. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg opakovane vyhlásil, že Fínsko aj Švédsko budú v aliancii privítané "s otvorenou náručou", ak sa o členstvo v nej rozhodnú požiadať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok