Turecko nezatvára dvere Švédsku a Fínsku do NATO. Chce s nimi rokovať, aby zasiahli proti terorizmu

TA3 ČTK
14.5.2022 16:45

Turecko nezatvára dvere Švédsku a Fínsku, pokiaľ ide o ich členstvo v NATO. Chce ale so severskými štátmi rokovať a chce, aby zasiahli proti tomu, čo Ankara označuje za teroristické aktivity, najmä v Štokholme. Agentúre Reuters to povedal hovorca tureckého prezidenta Ibrahim Kalin.

Turecko sa chce angažovať v Afganistane
TASR/AP

Prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok uviedol, že vstupu Fínska a Švédska do NATO nie je naklonený. Obe krajiny podľa neho hostia organizácie, ktoré sa usilujú o vznik samostatného Kurdistanu.

"Nezatvárame dvere. Chceme len, aby sa o tejto téme hovorilo vzhľadom na to, že ide o záležitosť národnej bezpečnosti Turecka," vyhlásil Kalin, ktorý je zároveň Erdoganovým zahraničnopolitickým poradcom.

Turecký prezident svojim piatkovým vyhlásením členské štáty NATO prekvapil, poznamenala agentúra Reuters. Negatívne stanovisko Ankary môže vstup oboch štátov do aliancie zablokovať. Švédsko a Fínsko o vstupe do NATO uvažujú kvôli ruskej agresii voči Ukrajine.

Ako uviedol Ibrahim Kalin, Kurdská strana pracujúcich, ktorú Ankara považuje za teroristickú organizáciu, získava v Európe finančné prostriedky a ďalších stúpencov a svoju činnosť môže "vďaka otvorenosti" najviac rozvíjať práve vo Švédsku. PKK je na zozname teroristických organizácií aj v USA av Európskej únii.

"Čo treba urobiť, je jasné: nesmie umožniť, aby v týchto krajinách pôsobili pobočky PKK, aby tam organizácie aj jej členovia boli naďalej aktívni," uviedol Erdoganov hovorca. "Členstvo v NATO je vždy proces. Uvidíme, ako sa veci vyvinú. Chceli sme len na tento bod upozorniť všetkých spojencov a tiež švédske úrady," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok