Najvyšší súd prepustil exministra Kaliňáka z väzby na slobodu

TA3 TASR
13.5.2022 11:01

Najvyšší súd SR v piatok prepustil obvineného exministra vnútra Roberta Kaliňáka z väzby na slobodu. Senát 5T zrušil predchádzajúce aprílové uznesenie Špecializovaného trestného súdu jednomyseľne. Informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

"Trestné stíhanie obvineného považuje senát NS SR vo všetkých bodoch, ktoré sa mu kladú za vinu, za dôvodné, avšak sťažnostný súd – na rozdiel od sudcu pre prípravné konanie, žiadne dôvody kolúznej väzby u obvineného nezistil," skonštatovala Važanová.

Rozhodnutiu o väzbe predchádzalo podľa hovorkyne oznámenie zaujatosti zo strany všetkých členov senátu, o ktorých iný senát tunajšieho súdu rozhodol 1. mája tak, že nie sú zaujatí. Následne senát rozhodol o námietke zaujatosti podanej obvineným Robertom Kaliňákom voči sudcovi Jurajovi Klimentovi tak, že nie je zaujatý.

Kaliňáka vzal ŠTS do kolúznej väzby 23. apríla. Tá sa využíva pri podozrení, že obvinený bude pôsobiť na svedkov, znalcov alebo spoluobvinených či mariť vyšetrovanie. Exministra vnútra vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil spolu s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok