Smutný príbeh rodiny. Matka sa po smrti syna vybrala bojovať, pripojila sa k pluku Azov

TA3/hm ČTK
13.5.2022 07:00

V obkľúčených mariupoľských železiarňach a oceliarňach Azovstaľ zomrela 51-ročná Natalija Luhovská, ktorá vstúpila do ukrajinského pluku Azov po smrti svojho syna, informovala o tom stanica CNN, podľa ktorej bol syn Luhovskej zabitý na fronte v roku 2018.

Azov
TASR/AP

CNN na svojom webe minulý týždeň uviedla, že sa o príbehu rodiny po prvýkrát dozvedela pri nakrúcaní v meste Černovohrad, ktoré sa nachádza asi hodinu cesty severne od Ľvova. "Je to príbeh jednej z rodín, ktorej osud určila vojna," uviedla reportérka americkej spravodajskej stanice vo videoreportáži, ktorú odvysielala už skôr. Hovorila v nej s matkou Natalije, ktorá jej povedala, že vnuk Jurij pôsobil v pluku Azov ako ostreľovač. Keď zomrel, bolo to na ňu a jej dcéru príliš. Natalija sa rozhodla vstúpiť do rovnakého pluku, uviedla reportérka.

Po ruskej invázii na Ukrajine a bojoch o Mariupoľ sa žena ocitla spoločne so zostávajúcimi obrancami mesta a civilistami v rozsiahlom hutnom komplexe, ktorý zostal poslednou baštou ukrajinského odporu v meste a teraz ho obliehajú ruské sily. Jej matka Paraskevyja ju prosila, aby z Azovstaľu odišla, tá však odmietla dve ponuky, aby sa vzdala. "Ide až do konca. Nemá zmysel plakať a prosiť," povedala stanici.

Keď sa CNN podarilo s Luhovskou spojiť, napísala na sociálnu sieť Telegram: "Morálka je vysoká" a "Počkajte, keď sa vrátime s víťazstvom". Na otázku ohľadom hodnosti v pluku uviedla, že je čatárkou a najskôr pôsobila ako vojenská psychologička. neskôr podľa svojich slov dostala iné úlohy, ktoré nemohla prezradiť.

Jej rodina teraz uviedla, že v Azovstale zomrela po leteckom útoku. Smrť Luhovskej potvrdil pluk Azov a starosta, píše CNN, podľa ktorej rodina rovnako oznámila, že pri bojoch o Mariupoľ zomrel 21. apríla zať Luhanovskej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok