Ukrajinec vyrába armáde nepriestrelné vesty, sú podobné stredovekým brneniam

TA3/hm ČTK
10.5.2022 07:00

V malej tmavej dielni v ukrajinskom Záporoží stojí figurína s kovovými chráničmi na ramená a jednoduchými mečmi a čaká na ďalšie stredoveké klanie. Remeselníci sú však myšlienkami inde, sústredia sa na výrobu nepriestrelných výplní do viest pre ukrajinskú armádu.

Ukrajinec vyrába armáde nepriestrelné vesty, sú podobné stredovekým brneniam
TASR/Štefan Puškáš (ilustračné)

Na policiach čakajú na nitovanie oceľové dosky, spojené vrstvami peny, ktoré sa nakoniec prekryjú silným pruhom šedej pásky. Na stene nad remeselníkmi visí detskou rukou vyvedený modrý dinosaurus a pestrofarebné kvety, ktoré ako by mužom dodávali odvahu. Na polici len o kúsok nižšie ležia strihy brnenia v stredovekom štýle.

Kov zastaví guľky

Majiteľom dielne je Vadym Myrnyčenko, statný muž s oholenou hlavou, ktorého vášňou sú stredoveké súboje. Na Ukrajine sa táto disciplína zaraďuje medzi športy, v roku 2019 sa zhruba 100 kilometrov od Kyjeva konali majstrovstvá sveta. Tisícka účastníkov z Británie, Francúzska, Nemecka alebo Austrálie sa na nich stretla na zápolení na koni i bez nich. "Je to drsný šport," priznáva Myrnyčenko, ktorý mal za 20 rokov účastí v turnajoch niekoľko otrasov mozgu a zlomených rebier. "Ale ako každý muž chce držať v ruke meč a bojovať ako rytier."

Z jeho vášne sa stalo živobytie, v dielne zameranej na vývoz pracovalo až 16 zamestnancov. Pandémia covidu-19 však znemožnila organizovanie súťaží a donútila ho prepustiť desať zamestnancov.

Keď reportér AFP navštívil dielňu spoločnosti na juhu krajiny, čakala tam krabica s kovovými chráničmi na odoslanie do Číny. Za posledné dva mesiace sa však priority zmenili, pretože Rusko napadlo Ukrajinu. Na domy v Záporoží, ktoré je necelú hodinu cesty od frontovej línie, už dopadli aj prvé rakety. "Jedného dňa sme sa s kamarátom rozhodli otestovať naše výrobky, naše meče a kosy. Tak sme šli na strelnicu a ukázalo sa, že ich kov dokáže zastaviť guľky," povedal majiteľ dielne.

Armáda ho podľa jeho slov odmietla prijať, a to aj "napriek taktickému tréningu a znalostiam". Rozhodol sa svoje vedomosti o spracovaní kovov použiť na výrobu nepriestrelných dosiek, vyrobil ich v dvoch malých peciach a poslúžili ako výplň do nepriestrelných viest ukrajinských bezpečnostných zložiek. 

Rodinu odmietol evakuovať

Prvých dvanásť kusov, financovaných z darov zahraničných klientov, zadarmo rozdal priateľom v armáde, polícii a domobrane. Ďalších asi 30 kusov predal po 150 dolároch, čo odpovedá nákladom výroby. "Jeden známy, ktorý mal vo veste naše dosky, sa dostal pod ruskú paľbu, ale vďaka nim zostal nažive. Má len zlomené rebro," raduje sa Andrij Palij, Myrnyčenkov kamarát a spolupracovník. "Som veľmi hrdý na to, že aj my sa podieľame na pomoci našej krajine," hovorí muž s dlhými fúzmi a oholenými vlasmi, až na mohutný cop na temene.

Malá firma, ktorá nemá ani meno by mala byť schopná vyrobiť ešte asi 30 vest, hovorí jej šéf. Potom však dôjde materiál a financie, a začnú zase vyrábať nože a mačety. Ani to však Myrnyčenkovi nebráni v hľadaní vylepšenia pre zostávajúce kusy. V nedeľu sa ostrostrelec s jedným zamestnancom vypravili opäť na strelnicu, aby otestovali verziu ochranných dosiek zložených z troch tenkých plátov namiesto dvoch silnejších. Niektoré z mnohých guliek, ktoré pri teste vypálili, ale ochranou prenikli. "Teraz už vieme, že to nebol dobrý nápad," hovorí úplne pokojný majiteľ, ktorého to ani prinajmenšom neodradilo. 

Zatiaľ čo ruská armáda zrejme zvyšuje svoj nápor na južnom fronte a v niektorých častiach Záporožia je počuť vzdialené ostreľovanie, Myrnyčenko zostáva. Svoju rodinu odmietol evakuovať a je pripravený ich chrániť. "Aký zmysel by inak mal môj život?" uzatvára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok