ROZHOVOR: Slovenské nebo majú strážiť Poliaci. Mig-29 by Ukrajine výrazne pomohli, hovorí Macko

TA3/Henrieta Mihalková
9.5.2022 06:00

Ak sa rozhodneme uzemniť stíhačky MiG-29, o slovenské nebo by sa mohlo starať stroje z Poľska. Otázne je, či budú vzdušný priestor SR chrániť spoza hraníc alebo priamo zo Slovenska. V hre by mohol byť aj kombinovaný spôsob - pre západ krajiny by vzlietali z Malaciek a pre východ z poľského letiska. Čo bude so slovenskými stíhačkami a za aký čas by poľské prileteli k hraniciam sme sa pýtali generála vo výslužbe Pavla Macka.

ROZHOVOR: Slovenské nebo majú strážiť Poliaci. Mig-29 by Ukrajine výrazne pomohli, hovorí Macko
TASR/Dušan Hein

V rozhovore sa pýtame:

  • koľko má Slovensko stíhačiek a v akom sú stave,
  • na rozdiel medzi MiG-29 a F-16 V Block 70,
  • či by slovenské "migy" pomohli Ukrajine,
  • koľko poľských stíhačiek by malo chrániť slovenské nebo,
  • z ktorých poľských letísk by štartovali,
  • za aký čas by doleteli k hraniciam,
  • čo znamená "narušiť vzdušný priestor",
  • čo urobí slovenská stíhačka, ak cudzie lietadlo naruší vzdušný priestor.

Pavel Macko je slovenský generál a expert na bezpečnosť. Bol najvyššie postaveným Slovákom v štruktúrach NATO. Bol nasadený v operácii ISAF a viedol štáb, ktorý riadil operácie v rámci Afganistanu. Pôsobil na Generálnom štábe Ozbrojených síl SR.

Koľko slovenských stíhačiek aktuálne chráni slovenský vzdušný priestor? Aký je ich technický stav?

Slovensko má k dispozícii celkom 11 stíhačiek MiG-29. Sú to stroje, ktoré už majú svoj vek. Celý počet nie je plne bojaschopný, počty bojaschopných strojov sa priebežne menia. Slovensko prešlo pred rokmi na tzv. bezgenerálkovú prevádzku, teda namiesto generálnej opravy sa vykonávajú priebežné nálezové opravy podľa závad a profilaktika. Podrobnosti sú v tzv. abonentskej zmluve, podľa ktorej platíme ruskému dodávateľovi "paušál" plus náklady za veľké časti, ktoré už nemáme na sklade, za udržiavanie stanoveného percenta bojaschopnosti v každom čase. Ministerstvo obrany odmietlo túto zmluvu zverejniť z dôvodu utajenia. 

Podľa neoficiálnych informácií sa toto stanovené percento nedarilo dlhodobo udržiavať. Stroje sú opraviteľné, po vykonaní opráv sa môžu prevádzkovať aj niekoľko rokov do konca predpísanej životnosti a tá sa dá aj predlžovať, čo je u letectva bežné. Pre patrolovanie vzdušného priestoru potrebujeme trvale (24/7) minimálne dva stroje v perfektnom stave.

Stíhačky MiG-29 mali slúžiť do roku 2023, kedy ich Slovensko malo vymeniť za americké F-16, no USA oznámili, že budú s dodaním F-16 meškať. V čom sú najmarkantnejšie rozdiely medzi týmito strojmi?

Ide o úplne iné generácie strojov. MiG-29 je výkonný, ale pomerne zastaraný stroj. Slovenské MiG-29 boli dovybavené západnými prístrojmi kvôli zaisteniu kompatibility s NATO. MiG-29 je dvojmotorový stroj s vysokým výkonom, ale už je to pomerne starý typ lietadiel. 

Pokiaľ ide o F-16 V Block 70, ktoré nám majú byť dodané, ide o jednomotorovú stíhačku. Je to v podstate úplne nová stíhačka oproti pôvodnej F-16. V našom vybavení to bude stroj "4 a poltej generácie". Má avioniku odvodenú (rovnaká kategória, iný model) od najmodernejšej americkej stíhačky F-35 Lightning II. Vynikajúce sú predovšetkým radary a strely s niekoľkonásobným dosahom, masívne komunikačné zariadenia a F-16 V Block 70 môže slúžiť aj ako veliteľská platforma. Preto sa MiG-29 a naše nové F-16 nedajú porovnávať, ide o stroje z inej ligy.

Minister Jaroslav Naď už potvrdil možnosť, že by Slovensko darovalo svoje stíhačky Ukrajine. Ako veľmi by Ukrajincom naše stíhačky pomohli? Ako bola Ukrajina vybavená stíhačkami pred 24. februárom 2022?

Je to logická úvaha. My tie stroje nevieme už ďalej prevádzkovať, stroje sú opraviteľné a použiteľné, ako som už uviedol. Ak by sme tieto stroje chceli odovzdať, museli by sme z nich vymontovať utajované západné zariadenia. Ukrajinci by si tam namontovali svoje. Bavíme sa napríklad aj o systéme rozpoznávania vlastný/cudzí. Ukrajinci majú tento typ lietadiel vo svojej prevádzke a vedia si ich opraviť. 

Ukrajina mala pred začiatkom vojny viac ako sto prúdových lietadiel rôznych typov a predurčenia (stíhačky, stíhacie bombardéry) pôvodnej sovietskej výroby, na ktorej sa podieľali aj zbrojovky na území Ukrajiny. Ukrajine sa podarilo uchovať časť letectva a PVO (Pozn. protivzdušná obrana). Stroje MiG-29 by im výrazne pomohli, pre moderný boj je priama letecká podpora pozemných vojsk mimoriadne dôležitá.

Slovensko chcelo urýchliť uzemnenie "migov" aj pre ruskú agresiu na Ukrajine, závislosť Slovenska od ruskej techniky, a tiež pre prítomnosť ruských technikov na Sliači. V akom stave ich budú musieť Ukrajine odovzdať?

My ich Ukrajincov asi odovzdáme resp. darujeme v stave v akom sú teraz s tým, že si vymontujeme spomínané elektronické zariadenia. Akékoľvek opravy a úpravy by si platili samozrejme Ukrajinci, napr. z fondu, ktorý na vyzbrojovanie Ukrajiny zriadila EÚ. V tom sú dve miliardy eur na takéto transakcie.

Ak by sa Slovensko rozhodlo uzemniť stíhačky Mig-29, o slovenské nebo by sa mali starať Poliaci. Je známy počet poľských stíhačiek, ktoré by mohli chrániť slovenské nebo?

Na zaistenie nášho vzdušného priestoru sú potrebné minimálne dva spoločne lietajúce stroje. V prípade LZ Sliač (pozn. Letecká základňa Sliač) bola výhodou jej lokácia v strede Slovenska. Podľa zvoleného operačného postupu bude na pokrytie územia SR potreba asi viac strojov. Ale Poľsko je veľká krajina, má na svojom území viac operačných základní svojej PVO, odkiaľ vzlietajú lietadlá poľského pohotovostného systému. Je nepodstatné, koľko týchto strojov bude pôsobiť. My sme v spoločnom vzdušnom priestore, ak túto úlohu prevezmú Poliaci, musia pokryť celé naše územie. 

Naviac máme aj s Českom a Maďarskom uzavreté dohody o cezhraničných operáciách, takže v prípade krízovej situácie vedia vypomôcť aj oni, aj keby nemali primárnu zodpovednosť za náš vzdušný priestor.

Aj po avíze od ministrov obrany Slovenska a Poľska, že by naše nebo mohli chrániť poľské stíhačky, zostáva otázkou, odkiaľ by vzlietali. Podľa Jaroslava Naďa je letisko v Prešove pre stíhačky nepoužiteľné a Malacky sú príliš ďaleko od potenciálne najviac ohrozeného východného Slovenska. Z ktorých poľských letísk by nad Slovensko mohli prilietať stíhačky, ktoré letiská podľa vás pripadajú do úvahy?

Poľsko má viacero operačných leteckých základní, z ktorých chráni svoj vzdušný priestor a tie môže využiť aj pre našu podporu. Pokiaľ by sa rozhodli umiestniť nejaké stroje na našom území kvôli dosahu, mohli by sme vidieť aj kombinovaný spôsob, že pre západ Slovenska by vzlietali z Malaciek a pre východnú časť z poľského letiska. 

Letisko Sliač prechádza rekonštrukciou tak či tak, takže ak by nám nebo nechránili Poliaci, a my by sme aj naďalej prevádzkovali naše MiG-y, mali by sme ešte väčší problém, lebo z vojenských letísk by nám zostali len Malacky. Tieto stroje by dočasne mohli lietať aj z civilných letísk, ale bolo by to mimoriadne organizačne náročné, nakoľko tam nie sú materiálne podmienky na dlhodobejšie pôsobenie. Umiestnenie alebo určenie operačných základní je vec vojenských plánovačov a v tomto okamžiku by som ho ani nezverejňoval na mieste MO SR (Pozn. ministerstvo obrany).

Za aký čas by doleteli k slovenským hraniciam s Poľskom, a za aký k hraniciam s Ukrajinou?

Ako som naznačil, to bude závisieť od umiestnenia miesta vzletu. V každom prípade, ak bude náš vzdušný priestor chrániť Poľsko, môžeme byť na tom lepšie ako keby sme svoj priestor chránili len svojimi MiG-mi z Malaciek. Poliaci majú na východe svojho územia letecké základne, ktoré používajú.

MiG-29 TASR/Martin Turanovič

Prvého mája vyšla v médiách správa o tom, že ruské lietadlo narušilo vzdušný priestor Dánska a preletelo aj cez vzdušný priestor Švédska. Čo rozumieme pod slovným spojením "narušiť vzdušný priestor"? Čo Rusi narušením vzdušného priestoru sledujú?

Pohyb vo vzdušnom priestore nie je možné vykonávať hociako. Všetky civilné lety majú predpísané letovéko koridory a konkrétne letové trasy a hladiny koordinované s orgánmi riadenia letovej prevádzky. V dobe mieru to vykonávajú civilné organizácie. Každý, kto sa od predpísaných parametrov odkloní alebo nenadviaže spojenie či nereaguje, je potenciálny narušiteľ vzdušného priestoru. Voči nemu sa potom aktivuje systém ochrany vzdušného priestoru a vynucuje sa dodržanie letových parametrov. 

Úplne krajnou možnosťou je odklonenie a následné prerušenie letu. Nad územím sú aj takzvané obmedzené alebo zakázane letové zóny, napr. v okolí jadrových elektrární a iných objektov. Pokiaľ ide o ruské prieniky, môže ísť o provokáciu, demonštráciu sily a takéto prieniky môžu slúžiť od politického odkazu až k úmyslenej aktivácii systému ochrany vzdušného priestoru a následnému monitorovaniu jeho reakcie, pre hľadanie "slabých" alebo zraniteľných miest v systéme.

Ako by vyzerala operácia slovenskej stíhačky, ak by ruské lietadlo narušilo slovenský vzdušný priestor?

Úplne rovnako ako pri civilnom narušiteľovi. Je na to podrobný operačný protokol (postup), časť je utajovaná. Ako prvé sa orgány riadenia letovej prevádzky pokúšajú nadviazať spojenie a zjednať nápravu. Po vzlete stíhačiek nasleduje priblíženie k narušiteľovi, vizuálna identifikácia a nadviazanie komunikácie. Nasleduje sprevádzanie narušiteľa, snaha o vynútenie zmeny letu, varovania, odklonenie alebo vytesnenie zo vzdušného priestoru, vynútenie pristátia alebo v krajnom prípade po zlyhaní všetkých možností prerušenie letu, všetko podľa miery ohrozenia. O tomto rozhoduje vždy národná rozhodovacia autorita, nie samotný pilot.

Premýšľalo sa aj nad ochranou českými alebo maďarskými stíhačkami Gripen? Prišla z Prahy alebo Budapešti ponuka?

To je otázka na MO SR. Technicky je to možné, my máme dokonca aj dohody o spoločnom pôsobení v rámci V4. Lenže my potrebujeme dlhodobejšie, viacročné pôsobenie a na toto majú Poliaci najviac kapacít. Česi chodia patrolovať aj do Pobaltia, ale turnus trvá štyri mesiace. My potrebujeme nepretržite dva roky. Tu je lepšie mať jedného stabilného partnera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok