ONLINE: Odeskú oblasť opäť zasiahli rakety, Zelenskyj vyzval k otvoreniu prístavov

TA3 TASR ČTK
9.5.2022 06:36

Odeskú oblasť na juhu Ukrajiny v pondelok zasiahli štyri rakety, ktoré boli podľa vojenských zdrojov odpálené z Krymského polostrova anektovaného Ruskom. Rokovania medzi Moskvou a Kyjevom zamerané na ukončenie ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu pokračujú na diaľku. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:55 Dnešný ONLINE sme ukončili. Udalosti budeme opäť sledovať aj zajtra.

23:17 V oceliarni Azovstaľ v Mariupole by ešte stále malo byť viac ako 100 civilistov. V celom Mariupole by ešte podľa miestneho guvernára Pavla Kyrylenka malo byť vyše 100-tisíc ľudí.

22:27 Americký prezident Joe Biden podpísal zákon, ktorý umožní zrýchlenie a zjednodušenia dodávok zbraní na Ukrajinu. Biden tak obnovil program z druhej svetovej vojny na pomoc spojencom známy ako lend-lease act.

21:46 Generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok počas oficiálnej návštevy Moldavska povedal, že dôsledky eskalácie ruskej vojny proti Ukrajine sú "príliš desivé na to, aby sme o nich uvažovali". Guterres, ktorý v pondelok pricestoval do moldavského hlavného mesta Kišiňov, na spoločnej tlačovej konferencii s premiérkou Nataliou Gavrilitovou povedal, že vplyv ruskej vojny v susednej Ukrajine "je hlboký a ďalekosiahly".

21:17 Večerné rokovanie s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom v Budapešti bolo užitočné z hľadiska vyjasnení otázok sankcií a energetickej bezpečnosti, oznámila v pondelok predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na Twitteri. "Dosiahli sme pokrok, avšak je potrebné ešte ďalej pracovať," napísala predsedníčka EK, ktorá pricestovala do Budapešti v pondelok popoludní. Dodala, že iniciuje videokonferenciu v záujme posilnenia spolupráce týkajúcej sa ropnej infraštruktúry.

21:06 Tri ruské rakety zasiahli Odeskú oblasť, hlásia dvoch zranneých, informuje The Kyiv Independent.

20:31 Nálety ruských ozbrojených síl na ukrajinské mesto Odesa neznamenajú podľa ministerstva obrany USA predzvesť nadchádzajúcich mohutnejších útokov na tento prístav na juhozápade Ukrajiny. Ruská armáda v tejto chvíli nie je v stave zaútočiť na Odesu z pevniny alebo mora, uviedli v pondelok vysokopostavené zdroje z Pentagónu.

19:48 Slovensko sa pri vojne na Ukrajine postavilo na správnu stranu dejín. Ukrajinu bude podporovať až do úplného víťazstva. Na bratislavskom zhromaždení "Dokončime to" to povedal premiér Eduard Heger. Akcia na podporu Ukrajine a za očistu štátu od mafie sa konala v Bratislave na Námestí SNP.

18:36 Rusko a Ukrajina by museli dospieť k vyrokovanému prímeriu a mierovému úsiliu by neposlúžilo "poníženie" Ruska, povedal v pondelok v Štrasburgu francúzsky prezident Emmanuel Macron.

18:00 Rada Organizácie Spojených národov pre ľudské práva (UNHRC) v pondelok oznámila, že na štvrtok 12. mája zvoláva osobitné zasadnutie zamerané na údajné porušovanie ľudských práv zo strany Ruska počas konfliktu na Ukrajine.

17:28 Najvyšší predstaviteľ ukrajinskej pravoslávnej cirkvi patriacej pod moskovský patriarchát, metropolita Onufrij, zverejnil v pondelok osobnú výzvu voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, aby umožnil bezpečný odchod ukrajinských vojakov brániacich obkľúčené prístavné mesto Mariupol.

17:04 Na čo najskoršie ukončenie vojny na Ukrajine nemá Európska únia patričnú autoritu a ani silu. Európska komisia má silu iba na to, aby hospodárskymi sankciami zruinovala ekonomiku európskych krajín, povedal v pondelok v úvode prvého dňa plenárnej schôdze nového cyklu maďarského parlamentu jeho staronový predseda László Kövér.

16:40 Moskve sa nepodarí "popraviť slobodu" Kyjeva, vyhlásil v pondelok predseda Európskej rady Charles Michel, ktorý neohlásene navštívil ukrajinské mesto Odesa. Michel zároveň ubezpečil, že Brusel bude stáť pri Ukrajine "tak dlho, ako to bude potrebné". "Kremeľ chce popraviť vášho ducha slobody a demokracie," uviedol šéf Európskej rady vo videoposolstve na svojom účte na sociálnej sieti Twitter. "Som plne presvedčený, že sa im to nikdy nepodarí," dodal.

16:24 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval k okamžitému otvoreniu ukrajinských prístavov, ktoré blokujú ruské vojská. Upozornil, že súčasná situácia môže vyvolať potravinovú krízu vo svete.

15:55 Šéf Európskej rady Charles Michel pricestoval do Odesy. Stretol sa aj s premiérom Denysom Šmyhaľom.

15:38 Nemecká vláda v pondelok oznámila, že berlínska ikonická Brandenburská brána je jednou z mnohých významných budov po celej Európe, ktoré budú v pondelok nasvietené modrou a žltou farbou ukrajinskej vlajky.

15:13 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, kľúčový spojenec Moskvy, obvinil v pondelok Západ z podpory nacistických myšlienok. Zároveň vyhlásil, že Západ je na Ukrajine "vo vojne s Ruskom". "Prívrženci nacistov sú posadnutí myšlienkou pomsty, nie sú však pripravení otvorene bojovať s dedičmi sovietskeho ľudu," povedal Lukašenko v prejave pri príležitosti Dňa víťazstva, keď si Rusko a ďalšie bývalé sovietske republiky pripomínajú výročie porážky nacistického Nemecka z roku 1945.

14:48 Desiatky ľudí sa v Belehrade zúčastnili na proruskom sprievode Nesmrteľný pluk. K videniu boli podobizne ruského prezidenta Vladimira Putina aj písmeno Z, symbol ruskej invázie na Ukrajinu. "Srbsko a Rusko boli vždy na správnej strane dejín," uviedol minister pre inovácie Nenad Popović.

14:20 Ruského veľvyslanca v Poľsku poliali červenou farbou pri kladení kvetov na cintoríne sovietskych vojakov.

14:15 Brusel sa k žiadosti Ukrajiny o členstvo v EÚ vyjadrí v júni. Čo je kľúčový krok predtým, než sa touto otázkou budú zaoberať členské štáty, uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

14:02 Čínsky prezident Si Ťin-pching povedal nemeckému kanceláru Scholzovi, že je potrebné vyvinúť maximálne úsilie, aby sa konflikt na Ukrajine nevystupňoval.

13:36 Ukrajina zatiaľ zasiala jarnými plodinami sedem miliónov hektárov, čo je o 25 až 30 percent menej ako vlani, uviedol ukrajinský minister poľnohospodárstva Solskyj.

13:15 Ruská invázia na Ukrajinu je len dôsledok ruských imperiálnych ambícií, ruský štátnik je na smrť vydesený, reagoval na Putinov prejav Kyjev.

12:48 Odeskú oblasť na juhu Ukrajiny v pondelok zasiahli štyri rakety, ktoré boli podľa vojenských zdrojov odpálené z Krymského polostrova anektovaného Ruskom. Informovala o tom britská stanica BBC, ktorá uviedla, že ide o potvrdenú informáciu.

12:27 Na hlavnej stránke prokremelského média Lenta.ru sa dnes objavilo viac ako desať príspevkov kritizujúcich prezidenta Vladimira Putina, a to aj ako paranoidného diktátora, ktorý rozpútal vojnu proti Ukrajine - av tej nebude víťazov, len porazených. Na vzápätí zmazané príspevky upozornil server Mediazona, ktorý je v Rusku zakázaný. Podľa neho nešlo o útok hackerov, ale o protest v redakcii. Protivojnové slogany sa dnes nakrátko objavili aj na niektorých ruských televízoroch, napísal server BBC.

12:19 Ruskí generáli by mali byť kvôli svojmu podielu na invázii postavení pred vojenský súd. Spolu s ruským prezidentom Putinom znectili ruskú vojenskú minulosť a stali sa odrazom fašizmu a tyranie z roku 1945. Pri príležitosti dnešnej vojenskej prehliadky v Moskve to vyhlásil britský minister obrany Ben Wallace.

12:02 Avizovaná vojenská prehliadka v prístavnom meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny, ktoré je okupované ruskými jednotkami, sa nekonala. Na svojom konte na platforme Telegram to podľa spravodajskej televízie CNN oznámil poradca mariupolského primátora Petro Andriuščenko.

11:45 Britský minister obrany Ben Wallace v pondelok obvinil ruské ozbrojené sily z "nemorálnosti a úpadku" a uviedol, že konflikt na Ukrajine im prináša len hanbu.

11:33 Rokovania medzi Moskvou a Kyjevom zamerané na ukončenie ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu sa nezastavili, ale pokračujú na diaľku. V pondelok to uviedol vedúci ruskej delegácie na rusko-ukrajinských rokovaniach Vladimir Medinskij. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá citovala agentúru Interfax.

11:28 Rusko ostreľovalo Odeskú oblasť z Krymu štyrmi vysoko presnými strelami Oniks. Uviedla agentúra Unian s odvolaním sa na miestne úrady a vojenské velenie. "Nepriateľ pokračuje v ničení objektov infraštruktúry,“ napísala bez ďalších podrobností.

11:07 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba skritizoval v pondelok rozhodnutie nemeckého hlavného mesta Berlín zakázať na podujatiach pripomínajúcich koniec druhej svetovej vojny ukrajinské vlajky. Informuje o tom agentúra DPA.

10:41 Rusko bolo vylúčené z Medzinárodnej plynárenskej únie. Podľa CNN Prima News o tom informuje agentúra Interfax.

10:13 Prelet bojových lietadiel nad moskovským Červeným námestím v rámci vojenskej prehliadky k Dňu víťazstva v druhej svetovej vojne v pondelok zrušili pre nepriaznivé počasie. Informuje o tom TASR podľa správ staníc BBC a CNN, ktoré sa odvolávajú na vyjadrenie hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova pre ruské médiá.

9:50 Celý prejav ruského prezidenta Vladimira Putina si môžete pozrieť aj tu:

9:46 V Putinovom prejave nezaznelo žiadne zásadné vyhlásenie, ako niektorí očakávali. Vodca Kremľa sa však znovu pokúsil ospravedlniť ruskú inváziu na Ukrajinu a vyhlásil, že NATO a Ukrajina vytvárajú na hraniciach Ruska "pre nás neprijateľné hrozby".

9:21 Putin v prejave na prehliadke v Moskve vyhlásil, že obrana vlasti je najposvätnejšou povinnosťou – a za vlasť teraz bojujú ruské vojská v Donbase.

9:16 V Moskve sa začala vojenská prehliadka k výročiu víťazstva v druhej svetovej vojne. Oslavy sa tento rok konajú v čase ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine.

9:10 Ukrajina bojuje za nové víťazstvo a vojnu s Ruskom vyhrá, povedal dnes v Kyjeve ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pri príležitosti osláv víťazstva nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne. Ukrajincov v posolstve ale tiež upozornil, že cesta k porážke Ruska bude ťažká.

8:53 Obyvateľom častí Záporožskej oblasti, ktoré má pod kontrolou Rusko, údajne odobrali osobné doklady. Moskva im ich má vrátiť, ak sa zúčastnia na oslavách Dňa víťazstva, ktorými si Rusko 9. mája pripomína 77. výročie víťazstva nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne. Uvádza to generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl vo svojej najnovšej správe, z ktorej v pondelok citoval britský denník The Guardian.

8:42 Účastníci vojenskej prehliadky v Jekaterinburgu nosia symbol „Z“.

8:38 Japonsko bude potrebovať čas, než sa bude môcť úplne odstrihnúť od ruskej ropy. Povedal to v pondelok japonský premiér Fumio Kišida. Tokio predtým na zasadnutí skupiny siedmich ekonomicky najvyspelejších krajín sveta G7 súhlasilo so zákazom dovozu ropy z Ruskej federácie.

8:34 Krajiny Európskej únie by mali zvážiť zabavenie ruských devízových rezerv a ich použitie na obnovu Ukrajiny, povedal šéf únijnej diplomacie Borrell.

8:20 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom apeloval na Moskvu, aby ukončila vojnu na Ukrajine. Šéf NATO v rozhovore pre denník Die Welt, ktorý bol zverejnený v pondelok, tiež zdôraznil, že Aliancia bude Kyjevu, čo sa týka obrany krajiny pred ruskými silami, pomáhať aj naďalej.

8:07 Je vysoká pravdepodobnosť raketových útokov po celej Ukrajine. Ruské vojská sústreďujú sily a chystajú sa útočiť pri Donecku a pri Izjume, oznámil Kyjev podľa ČT24. "Nepriateľ zvýšil palebnú silu a snaží sa preraziť ukrajinskú obranu,“ upozornil.

7:53 Rusi ostreľovali židovský cintorínv v Sumskej oblasti. Informoval o tom ukrajinský minister kultúry Oleksandr Tkačenko. "Je to len ďalší priamy dôkaz toho, že v Rusku nie je nič sväté a že sa vôbec nelíšia od nacistov, ktorí pred 80 rokmi vyhladzovali Židov," povedal podľa agentúry Unian.

7:32 Kanadskému premiérovi Justinovi Trudeauovi bol predstavený Patron, pes, ktorý pomáha odstraňovať míny na oslobodených ukrajinských územiach.

7:26 Na Ukrajine sa nachádza 65 % bojaschopnej ruskej armády. Povedal to vojenský expert Oleg Ždanov. "Ak túto armádu porazíme, potom Rusko nebude schopné obnoviť bojovú efektivitu, ktorú mala pred začatím tejto vojenskej kampane," dodal.

7:14 Ruské vojská sústreďujú sily a chystajú sa útočiť pri Donecku a pri Izjume, je vysoká pravdepodobnosť raketových úderov po celej Ukrajine, oznámil Kyjev.

6:53 Odvolací súd ostrovného štátu Fidži dočasne pozastavil platnosť amerického súdneho príkazu, na základe ktorého bola v utorok zadržaná superjachta Amadea v odhadovanej hodnote 300 miliónov dolárov. Informovala o tom v pondelok podľa agentúry AFP miestna prokuratúra.

6:34 Kanada poskytne Ukrajine dodatočnú vojenskú pomoc vo výške 50 miliónov kanadských dolárov a zavedie nové sankcie voči ruským oligarchom a osobám blízkym režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. Oznámil to v nedeľu kanadský premiér Justin Trudeau na tlačovej konferencii po rozhovoroch s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, uviedla agentúra Reuters.

6:30 Osem autobusov so 174 civilistami vrátane posledných 40 ľudí evakuovaných z oceliarní Azovstaľ v prístavom meste Mariupoľ dorazilo v nedeľu večer do Ukrajinou kontrolovaného Záporožia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok