Sme rodina je drahá nevesta, Hatráková a Tabák hľadajú únikové cesty. Ako hodnotí dianie v koalícii politológ?

TA3
5.5.2022 21:06

Koalícia je podľa politológa Jozefa Lenča v permanentnej kríze. Ako hodnotí aktuálne dianie v súvislosti s rozhodnutím parlamentu o šéfovi Smeru-SD Robertovi Ficovi? Čo mohlo byť za stratenými hlasmi poslankýň Hatrákovej a Tabák z OĽANO? Viac povedal v relácii Téma dňa.

"Koalícia je v permanentnej kríze, iskry lietajú. Je to už zaužívaná vec, na ktorú sme si zvykli," hovorí o dianí v koalícii politológ Jozef Lenč. Vzťahy sú po hlasovaní v parlamente o vydaní lídra Smeru na väzobné stíhanie napäté. "Sme rodina je niekým, kto je v rámci populistickej politiky verným partnerom OĽANO. Neplatí to v prípade SaS," uviedol s tým, že nie je možné, aby malo OĽANO podobné názory na zotrvanie Kollárovho hnutia v koalícii. V parlamente sa celý klub Sme rodina zdržal hlasovania o Ficovi.

Podľa Lenča je jediným adekvátnym trestom za takéto rozhodnutie vylúčenie z vládnej koalície. "Máme stranu, na ktorej je závislé ďalšie pokračovanie vládnej koalície. Je to drahá nevesta, ktorá si už niečo vypýtala a ešte si niečo pýtať aj bude," povedal Lenč a zároveň dodal, že ide o stranu, ktorú Igor Matovič opakovane označuje za "pevný pilier koalície".

Ako sa ešte situácia môže vyvinúť? Iná možnosť vraj nie je, len tá, že koalícia počká, kým emócie vychladnú a na kauzu sa zabudne. "Budú sa tváriť, že sa nič nestalo," uviedol Lenč. SaS sa však svojej rétoriky drží a opakovane útočí na Matoviča a koalíciu vyzýva, aby Sme rodina bolo vylúčené z vlády.

Ako reaguje politológ na rozhodnutie poslankýň Hatrákovej a Tabák? Čo ich mohlo motivovať k nezahlasovaniu za vydanie Fica na väzobné stíhanie? Jedným z motívov podľa Lenča môže byť aj to, že už teraz sa zamýšľajú nad svojou politickou budúcnosťou a "hľadajú únikové cesty".

"V OĽANO si začali uvedomovať, že síce dnes sú poslancami, ale s veľkou pravdepodobnosťou väčšina z nich nimi už v budúcnosti nebude. Je možné, že obe poslankyne by sa ocitli na kandidátke niekde okolo miesta 112, ktoré ľudia nevidia. Hľadajú zrejme rôzne únikové cesty, ako sa dostať na kandidátku inej politickej strany," dodal s tým, že voľby sa blížia a miest na kandidátkach iných politických subjektov bude málo.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok