Ukrajinskí vojaci brániaci Azovstaľ chcú vymeniť civilistov za potraviny, píšu ruské médiá

TA3 ČTK
5.5.2022 10:32

Ukrajinskí vojaci brániaci rozsiahlej mariupoľskej oceliarni Azovstaľ údajne ponúkli ruským silám, že prepustia civilistov, ktorí sa v areáli ukrývajú, pokiaľ za nich dostanú potraviny a lieky. Tvrdí to ruská agentúra RIA Novosti. Agentúra sa pritom odvoláva na informácie od nemenovaného predstaviteľa ruského štábu pre operáciu pri Azovstale. Kyjev sa k správe zatiaľ nevyjadril.

Ukrajinské velenie vydalo rozkaz zachrániť životy, povedal veliteľ pluku brániaci Azovstaľ
Twitter- @Kozatsky_D

Oceliarne Azovstaľ sú v Mariupole poslednou baštou ukrajinského odporu. V útrobách obrovského metalurgického komplexu sa ukrývajú stovky ukrajinských obrancov a taktiež desiatky až stovky civilistov. Rusi na nich podľa Kyjeva neprestávajú útočiť, hoci dočasné prímerie dojednané OSN v minulých dňoch umožnilo niekoľkým skupinám civilistov areál opustiť.

Moskva situáciu v oceliarňach podáva tak, že civilisti sú rukojemníkmi ukrajinských vojakov, ktorí sa odmietajú vzdať. Odchod civilistov totiž podmieňuje tým, že ukrajinskí bojovníci zložia zbrane. Kyjev naopak upozorňuje, že ruská strana pokračuje s útokmi, čo znemožňuje bezpečnú evakuáciu ľudí.

"Nacionalisti držia v priemyselnom komplexe civilných obyvateľov, pre ktorých ruské vojská otvárajú humanitárne koridory," napísala dnes agentúra RIA Novosti. Ukrajinských vojakov obvinila, že narúšajú režim dočasného prímeria.

Zdroj agentúry potom uviedol, že Rusi v "záujme záchrany zvyšných civilistov" v Azovstale rokujú s ukrajinským plukom Azov, ktorý oceliarne bráni, aj ukrajinskou rozviedkou SBU. "Počas rokovaní nám ponúkli výmenu civilných rukojemníkov za potraviny a lieky. Podmienky výmeny sú nasledujúce - 15 rukojemníkov za tonu potravín a liekov," citovala ruská agentúra svoj zdroj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok