Ukrajina dobyla späť časť územia pri Mykolajive a Chersone, tvrdí generálny štáb

TA3 TASR
5.5.2022 08:38

Ukrajine sa podarilo dobyť späť niekoľko obytných sídel ležiacich v blízkosti miest Mykolajiv a Cherson. Oznámil to vo štvrtok generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl v príspevku zverejnenom na sociálnej sieti Facebook, v ktorom hodnotí súčasnú situáciu na Ukrajine.

Vďaka úspešným krokom, ktoré podnikli ukrajinskí obrancovia, prišli ruské sily o kontrolu nad niekoľkými obytnými sídlami na hraniciach Mykolajivskej a Chersonskej oblasti, uvádza generálny štáb.

Avšak v obliehanom prístavnom meste Mariupol, kde sa ruské sily zameriavajú na zablokovanie a zničenie ukrajinských jednotiek nachádzajúcich sa v areáli oceliarní Azovstaľ, stále pokračujú boje. Podľa generálneho štábu sa ruskí okupanti snažia ovládnuť Azovstaľ s podporou vzdušných síl. Guardian upozorňuje na to, že boje v Mariupole podľa ukrajinskej armády pokračujú aj napriek tomu, že Rusko v stredu prisľúbilo, že od štvrtka zavedie v tomto prístavnom meste na tri dni prímerie, aby umožnilo evakuáciu civilistov z Azovstaľu.  

Humanitárne koridory vedúce z Mariupola by pritom podľa ruskej armády mali byť otvorené od 08.00 h ráno do 18.00 h večer moskovského času (07.00 – 17.00 h SEČ). Ruské jednotky zároveň naďalej podnikajú útočné operácie na východe Ukrajiny v snahe úplne ovládnuť územie Doneckej i Luhanskej oblasti, aby si tak zabezpečili pozemný koridor na Krymský polostrov, ktorý v roku 2014 Rusko anektovalo, píše generálny štáb na Facebooku. Ruské jednotky zároveň podľa ukrajinskej armády podnecujú vznik napätia v moldavskom separatistickom regióne Podnestersko.

Témy: Rusko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok