Tak takto?!: Policajti z NAKA si na súd priviedli zámočníka, aby im pomohol vlámať sa do trezoru s utajenými dokumentami

TA3
5.5.2022 09:49

Na Slovensku máme vraj viac zločineckých skupín ako v Taliansku za celej jeho existencie a určite aj najvyšší počet zločineckých skupín v prepočte na počet obyvateľov. A zjavne to ešte nie je všetko. Skonštatoval to sudca, ktorý objasňuje zákulisie zásahu NAKA na Okresnom súde Bratislava III.

NAKA kukláči polícia 1140px (TASR/Martin Bauman)
TASR/Martin Bauman

Policajti z Národnej kriminálnej agentúry sa opakovane pokúšali dostať sa k spisu týkajúceho sa kajúcnikov Maka a Beňu, vrátane jeho utajenej prílohy. Akciu inicoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Keď im ho zákonná sudkyňa odmietla vydať, pretože by tým porušila povinnosť mlčanlivosti, pokúsili sa prísť v mimopracovnej dobe a spis si chceli vyžiadať od službukonajúceho sudcu. Nuž a prečo sa NAKA silou mocou potrebovala dostať k spisu a jeho utajenej prílohe? Vraj preto, že je dôležitý pre trestné konanie v inej veci.

Nikoho zrejme neprekvapí, že opäť ide o podozrenie zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Keď policajti opakovane neuspeli, na ďalší deň už prišli na súd s príkazom na prehliadku celého súdu, vrátane trezoru, v ktorom sa ukladajú utajené prílohy. Priniesli si so sebou aj zámočníka, ktorý mal v prípade potreby pomôcť vlámať sa do trezoru.

Je takáto prax s braním spisov bežná a najmä - zákonná? Alebo ide o nátlak na sudcov? Čo sa vlastne na súde udialo? V dnešnej relácii Tak takto?! bude o téme hovoriť Anka Žitná so sudcom Krajského súdu v Bratislave Petrom Šamkom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok