Populista a mafiánsky boss, píše o Ficovi britský denník. Kauza Súmrak rezonuje aj v zahraničí

TA3/kj
25.4.2022 10:41

Kauzu Roberta Fica a jeho obvinenie si všimli aj zahraničné médiá. Britský denník The Times sa vo svojom článku venuje aj politickej minulosti lídra Smeru-SD či protestom po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, spomína sa aj Mária Trošková. Na článok upozornil minister obrany Jaroslav Naď, ktorý ho okomentoval s tým, že Fico skončil.

Populista a mafiánsky boss, píše o Ficovi britský denník. Kauza Súmrak rezonuje aj v zahraničí
TASR

Slovensko ako "mafiánsky štát"

"Vyšetrovatelia v Bratislave ho označili za mafiánskeho bossa, ktorý počas svojho pôsobenia vo funkcii vytvoril a riadil skupinu organizovaného zločinu," píše vo svojom článku denník The Times. Obvinenia v kauze Súmrak sú podľa denníka zatiaľ najpútavejším krokom v rámci ambiciózneho pokusu o zničenie „mafiánskeho štátu“, ktorý Fico "údajne vybudoval počas svojej politickej dominancie v malej krajine EÚ".

Denník citoval aj ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú, ktorá uviedla, že to bolo "len otázkou času". Podľa svojich slov verí, že prípad bude pokračovať a celá kauza sa poriadne vyšetrí.

Opulentný životný štýl i Mária Trošková

Denník si všíma aj ďalšie Ficove korupčné škandály v čase, keď bol premiérom. "Väzby Smeru na oligarchov v krajine boli verejne známe," píše The Times s tým že si "užíval opulentný životný štýl, nosil drahé hodinky a žil v byte s mramorovou podlahou".

Mária Trošková na výjazdovom rokovaní vlády vo Veľkom Krtíši v roku 2016. TASR

Nezabudlo sa ani na Máriu Troškovú, ktorá pôsobila v kancelárii predsedu vlády. "Z nejasných dôvodov zamestnal do svojej kancelárie aj bývalú modelku a súťažiacu Miss Universe bez zjavnej kvalifikácie," uvádza sa v článku.

Spomenuli aj protesty po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ktoré Fica napokon stáli funkciu. "Obvinenia prekvapili ale aj potešili mnohých Slovákov, ktorí snívajú o budúcnosti európskej demokracie. Existuje však aj riziko, že by to mohlo prehĺbiť trhliny, ktoré otvorila Ficova vláda a ktoré rozdeľujú spoločnosť," píše denník o aktuálnej kauze Súmrak.

Na článok na svojej sociálnej sieti upozornil minister obrany Jaroslav Naď. "To, čo si o ňom myslia krajiny EÚ a NATO, úplne jasne preukazuje dnešný článok v The Sunday Times. Je to pre Západ mafián. Boss mafiánov, ktorý zo Slovenska počas jeho vlády urobil mafiánsky štát. A s mafiánmi sa oni nebavia. Tí patria do rúk spravodlivosti," napísal s tým, že Fico skončil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok