Príbeh so šťastným koncom. Dievčatko, ktoré prišlo o rodičov, o chlp uniklo ruskému sirotincu

TA3/hm ČTK
7.5.2022 08:00

Dvanásťročná Kira Obedynská, ktorá pri jednej explózii v Mariupole prišla o svojho otca a ruskí vojaci ju potom odviezli zranenú do nemocnice v separatistickom Donecku, sa stretla so svojím dedkom a je v Kyjeve. Dedko sa o ňu bude odteraz starať.

Príbeh so šťastným koncom. Dievčatko, ktoré prišlo o rodičov, o chlp uniklo ruského sirotincu
TASR/AP

Informoval o tom server denníka The Guardian, podľa ktorého dievčinu v kyjevskej nemocnici navštívil Volodymyr Zelenskyj, ktorý jej daroval iPod. "Nemohla veriť, že sa jej to deje. Všetci teraz potrebujeme pozitívne emócie, rovnako i Kira," konštatoval 67-ročný Oleksandr Obedynskyj.

Úplne osirela

Kira sa v prvých týždňoch ruskej invázie na Ukrajine skrývala pred ruským ostreľovaním Mariupoľa s otcom Jevhenom Obedynským, ktorý podľa stanice CNN býval kapitánom ukrajinskej reprezentácie vo vodnom póle. Spolu s jeho partnerkou Anjou a jej deťmi sa ukrývali v sklade. Budova podľa britského spravodajského servera dostala priamy zásah a zatiaľ čo záchranári vytiahli z trosiek Kiru a ďalších zasypaných, jej otec neprežil. Dievča, ktorej matka zomrela dva týždne po jej narodení, úplne osirela.


V nasledujúcich dňoch sa Anja rozhodla dostať s deťmi z mesta, ale ako skupina prechádzala ruinami zničeného Mariupoľa, niekto šliapol na mínu. V následnom chaose skončila Kira v rukách ruských vojakov, ktorí ju s krvácajúcimi zraneniami odviezli do nemocnice v separatistami kontrolovanej časti Donbasu.

Po otcovi jej zostala jedna vec, mobilný telefón, ktorý bol podľa CNN jej jediným spojením so zvyškom rodiny, zatiaľ čo bola v Donecku. Keď sa s dedkom spojila, pocítil úľavu, ale tiež obavy, pretože sa objavovali správy o násilnom odvádzaní ukrajinských civilistov do Ruska. Obedynskyj už skôr CNN opísal svoj strach, že dievčinu už neuvidí, keďže bolo takmer nemožné cestovať cez vojnou zmietanú krajinu, aby sa k nej dostal. V nemocnici, kde Kiru ošetrovali, mu vraj povedali, že poputuje do sirotinca v Rusku.

O otcovi zatiaľ nehovorí

Oleksandr Obedynskyj sa pokúsil skontaktovať všetkých, ktorí mu podľa neho mohli pomôcť, vrátane Červeného kríža alebo ukrajinskej vlády. V polovici apríla mu zavolala vicepremiérka Iryna Vereščuková a povedala, že je možné Kiru dostať späť, ale bude musieť do Donecku. "Spýtala sa ma, či som pripravený to urobiť, s bezpečnostnými zárukami od prezidenta Zelenského. Odpovedal som, že áno," opísal Obedynskyj.

Najprv prišiel do Kyjeva. "Potom sme išli do Poľska z Poľska do Turecka, z Turecka do Rostova v Rusku a potom z Rostova do Doneckej ľudovej republiky, teda do Donecku. Tam sme prenocovali a ráno ma odviezli za Kirou. Bola tam so mnou ešte jedna žena. Tá si tiež prišla pre vnuka," popísal podľa webu The Guardian. Vtedajšie stretnutie podľa CNN umožnili vyjednávači z Ukrajiny a Ruska.

Vnučka s dedom následne odcestovala rovnakou trasou do Kyjeva, kde putovala do nemocnice. Neskôr ju prepustili. "Adoptoval som ju a som teraz jej oficiálnym opatrovníkom, takže bude žiť so mnou," povedal Obedynskyj a poznamenal, že o zosnulom otcovi s dievčinou zatiaľ nehovoril. "Nerada o tom hovorí a ja to tiež nechcem zbytočne rozoberať," dodal s tým, že dievča dostáva psychoterapiu. S ohľadom na to, čo prežila, je podľa svojho dedka v poriadku

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok