Šťastný koniec. Strateného tínedžera po rokoch našli stovky kilometrov od domova

TA3/Henrieta Mihalková
29.4.2022 07:00

Verili, že sa im vráti. Po takmer troch rokoch sa polícii podarilo vypátrať a identifikovať nezvestného mladíka s autizmom Connerjacka Oswalta. Na mladého muža natrafili na čerpacej stanici v Utahu, stovky kilometrov od bydliska.

Šťastný koniec. Strateného tínedžera po rokoch našli stovky kilometrov od domova
reprofoto: CNN

Úrady v Summit County v Utahu upozorňovali niekoľko týždňov na mladého muža, ktorý sa potuloval okolím s nákupným vozíkom. Keď na neho natrafili, zistili, že ho pred takmer tromi rokmi vyhlásili za nezvestného v severnej Californii, ktorá je vyše 1100 kilometrov odtiaľ, píše CNN.

Prezradilo ho znamienko

Úrad šerifa v príspevku na Facebooku uviedol, že od "znepokojeného člena komunity" dostali 9. apríla informácie o spiacom mužovi na čerpacej stanici v oblasti Park City ráno. Oblasť sa nachádza asi 40 minút autom od Salt Lake City. Zástupcovia úradu ponúkli skrehnutému mužovi, aby si sadol do ich auta a zohrial sa, potom začali vyšetrovať o koho ide, uviedol šerifov úrad. "Vďaka posledným interakciám, bolo jasné, že muž komunikoval odlišne," uviedol šerifov úrad, a v príspevku na Facebooku doplnil hashtag o autizme.

Dispečer začal prehľadávať webové stránky Národného centra pre hľadané a zneužívané deti, a natrafil na Connerjacka Oswalta. Teraz už 19-ročný Oswalt bol za nezvestného vyhlásený v septembri 2019 v Clearlake v Kalifornii, severozápadne od Sacramenta, asi 11,5 hodiny jazdy od Summit County.

Úrady verili, že ide o rovnakú osobu, ktorú našli triasť sa na čerpacej stanici. "Zástupcovia zodvihli telefón a podarilo sa im nadviazať kontakt s Connerjackovou matkou," uviedol pre CNN v e-maile poručík Andrew Wright zo Summit County. Matka im povedala, že Oswalt mal na krku výrazné materské znamienko. Zástupcovia šerifa potvrdili, že znamienko na krku má.

Matka plakala do telefónu

Hoci sa úrady s Oswaltom stretli už deň predtým, nepovedal im, kto je, a polícia tak "nemala dôvod požadovať od neho informácie, keďže zákon neporušoval," uviedol Wright.

Oswaltov nevlastný otec a starý otec prišli do Park City v Utahu, aby sa s ním stretli a osobne ho identifikovali, uviedol Wright. Na jednej z dvoch kamerových snímok, ktoré má CNN k dispozícii, vidno, ako Oswaltov nevlastný otec neveriacky vykríkol, keď mu polícia ukázala záber Oswalta, aby potvrdil jeho totožnosť.

"Je to on?" počuť Oswaltovu matku z telefónu, ktorý bol na reproduktore. "O trochu starší, ale áno," odpovedal Oswaltov nevlastný otec. "Môj miláčik žije," povedala do telefónu vzlykajúca matka. "Môžete ísť, prosím po neho?".

Keď sa Oswalt stratil, jeho matka a nevlastný otec sa presťahovali do mesta Idaho Falls v štáte Idaho. Oswalt je zatiaľ v starostlivosti lekárov, dodal Wright.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok