Obyčajná soľ na neobyčajnú špinu: Zachráni oveľa viac než len fľaky od červeného vína

TA3/zm
6.5.2022 08:00

Rozprávku o tom, že soľ je doslova nad zlato, poznáme všetci. Aj trik, ako soľ zabráni rozliatemu červenému vínu rozpínať sa ďalej. Aj na to je obyčajná soľ neobyčajnou.

Obyčajná soľ na neobyčajnú špinu: Zachráni oveľa viac než len fľaky od červeného vína
Pexels/Castorly Stock

Tipy, ako upratovať a čistiť domácnosť bez chemických prípravkov oceníte nielen preto, že chcete byť viac ako a bio. Občas sa stane, že vám špina nejde dole s ničím a potrebujete to vyskúšať s domácimi prostriedkami. Na to je soľ ako stvorená. A tieto nápady sa vám tiež zídu ako soľ!

Chlorid sodný

To, čo poznáme ako obyčajnú kuchynskú soľ, poznajú zas chemici pod názvom chlorid sodný. A to je zlúčenina, ktorá dokáže veľké veci. Bez toho, aby sme si hovorili o zložitých postupoch, stačí nám vedieť, že ide o podceňovaný čistiaci prostriedok. Zlúčenina sodíka a chloridu je dobre rozpustná vo vode, čo je základ pre čistenie. Navyše dokáže absorbovať lepkavosť a mastnotu a vďaka zrniečkam dobre drhne. To je skvelý základ na domáci prípravok proti špine. Ktorej konkrétne?

Pripáleniny

Zabudli ste, že varíte? Ak vám ostane pripálené miesto na panvici či hrnci, nasypte naň hrubšie mletú soľ, pokvapkajte ju trochou vody a pomocou špongie drhnite. Je to vlastne peeling pre kuchynské náčinie. So soľou pôjde akýkoľvek dôkaz, že nie ste stopercentná gazdinka, tak rýchlo dole, ako ju spláchnete vodou.

Špinavé vázy

Milujete rezané kvety a je to veru na vašich vázach vidno? Ak ostávajú zájdené od povlaku z rastlín, pomôže opäť soľ. Nasypte asi za hrsť na dno vázy, zalejte teplou vodou a pomiešajte pomocou lyžice alebo varechy. Následne nechajte postáť aspoň päť minút a kryštáliky sa postarajú o zmytie špiny za vás.

Škvrny od kávy

Nemáme teraz na mysli kávu vyliatu na oblečení, ale jej stopy v hrnčeku, ktorý denne používate. Občas ostane dôkaz, že ste kávičkárka, a nejde nijako zmyť. Vtedy zoberte lyžicu soli a rovnaký pomer vody. Na dne hrnčeka sa vytvorí pasta, pomocou ktorej povlak a hnedú stopu zo šálky odstránite.

Odtoky

Pomocou soli môžete dokonale prečistiť aj odtoky v umývadlách v kúpeľni, kuchyni, ale aj v toalete alebo sprche. Skrátka, všade, kde tečie voda, sa oplatí raz mesačne nasypať šálku soli a jedlej sódy. Nechajte 10 minút pôsobiť a potom spláchnite. Odtoky budú ako nové.

Stopy od potu

Ak po čase na bielom oblečení vidíte stopy od potu, soľ ich dokáže zničiť. Namočte veci do roztoku z litra horúcej vody a štyroch lyžíc soli. Nechajte aspoň polhodinu vymáčať a klasicky operte v práčke. Po žltých fľakoch v podpazuší by nemala ostať ani stopa.               

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok