Ako udržať kvety vo váze dlho čerstvé? Šikmý rez nestačí, do vody dajte aspirín alebo cesnak

TA3/zm
12.4.2022 16:00

Kytica rezaných kvetov je krásna a poteší takmer každú ženu, len čo robiť, aby vydržala čo najdlhšie čerstvá? S týmito trikmi budú kvetiny vo váze zdobiť vašu domácnosť oveľa dlhšie, nie len počas veľkonočných sviatkov.

Ako udržať kvety vo váze dlho čerstvé? Šikmý rez nestačí, do vody dajte aspirín alebo cesnak
Pexels/cottonbro

Kvety vo váze vám môžu robiť radosť pokojne aj týždeň, ak viete, aké triky použiť podľa druhu kvetiny alebo všeobecne pre rezané rastliny.

Stonkám venujte špeciálnu pozornosť

Už sme si zvykli, že stonky na kvetoch striháme šikmo, ale máloktorá žena to robí už pri čerstvej kytici. Zvyčajne si nožnice zoberieme na pomoc až po pár dňoch, čo je škoda, pretože už v prvom kroku skracujeme rezaným rastlinám životnosť.

Šikmý rez je univerzálnou radou, ale pri niektorých konkrétnych druhoch kvetov pomôžu aj špecifické vedomosti. Tak napríklad:

  • Chryzantémam stonky nestrihajte, ale ručne lámte.
  • Slnečnice po šikmom zostrihnutí ponorte na 10 sekúnd do vriacej vody.
  • Kvety s drevnatými stonkami po šikmom reze ešte v rukách rozdrvte aspoň 3 centimetre od konca.

Úpravu stoniek robte pod tečúcou vlažnou vodou, čím zabránite tomu, aby sa do kvetiny dostal vzduch, ktorý by zvetrávaním spôsobil rýchlejšie vädnutie. Prácu so zastrihávaním koncov si dajte každý deň, práve tak docielite, že vám kytica vydrží pokojne týždeň i viac.

Stonkám venujte špeciálnu pozornosť Pexels/cottonbro

Koľko vody?

Tá časť kvetov,  ktorá je ponorená pod vodou, by nemala mať listy. Jednak by ich nebolo vidieť a zbytočne odoberajú rastlinke výživu, ale najmä v mokrom prostredí spôsobujú rýchlejšie hnitie a nakazia aj zvyšok kvetov.

Čo sa týka výšky hladiny vody vo váze, všeobecne platí, že by mala byť napustená do dvoch tretín. Existujú však aj výnimky:

  • Ruže a hortenzie potrebujú viac vody, približne do polovice stoniek.
  • Tulipány, gerbery a chryzantémy zas obľubujú menej vody, približne do jednej tretiny.

Použite vlažnú vodu, ktorú budete denne meniť. Okrem kytice tulipánov, ktorým lepšie padne, ak vodu do vázy len dolievate.      

Čo prihodiť do vázy?

Kytica je krásne naaranžovaná, urobili ste všetko, čo ste mali, ale predsa toho môžete spraviť ešte viac. Do vody sa dajú prihodiť rôzne predmety či ingrediencie, ktoré podľa starých babských trikov udržiavajú kvety dlhšie čerstvé:

  • Strúčik cesnaku spomaľuje hnilobný proces.
  • Medená minca bráni tvorbe plesní a množeniu baktérii.
  • Drevené uhlie pomáha udržiavať vodu čistú a rovnako ničí baktérie.
  • Tabletka aspirínu vzpruží každý kvet. V takom prípade vodu nemeňte celú, ale len dolievajte.
  • Dve lyžičky jablčného octu a lyžička cukru sú ingrediencie na roztok, ktorý má rovnakú funkciu ako zakúpené hnojivo pre rezané kvety.

Témy: váza
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok