Rusko vyslalo do Záporožskej jadrovej elektrárne kontrolórov, uviedla agentúra pre atómovú energiu

TA3 ČTK
30.4.2022 09:35

Rusko vyslalo do obsadenej ukrajinskej jadrovej elektrárne pri Záporoží svojich špecialistov, ktorí teraz dohliadajú na ukrajinských pracovníkov a vyžadujú od nich pravidelné správy k "dôverným témam". Ukrajinský personál celkovo pracuje "pod neuveriteľným tlakom", uviedla Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) s odvolaním sa na oznámenie ukrajinských úradov.

ukrajina záporožie jadrová elektraren (TASR)
TASR

Ruská armáda kontroluje najväčšiu ukrajinskú jadrovú elektráreň so šiestimi reaktormi od 4. marca. Podľa piatkového vyhlásenia MAAE ju však naďalej prevádzkujú ukrajinskí pracovníci. Dohliadatelia, ktorí boli vyslaní ruskou štátnou jadrovou spoločnosťou Rosatom však od zamestnancov požadujú každodenné hlásenie k fungovaniu elektrárne, jej manažmentu, údržbe, zaobchádzaniu s jadrovým palivom či bezpečnostným postupom.

Šéf agentúry so sídlom vo Viedni Rafael Grossi opakovane vyjadril obavy o bezpečnosť ukrajinských jadrových elektrární v čase vojny na Ukrajine. Už v marci odcestoval na Ukrajinu a hovoril s pracovníkmi Juhoukrajinskej jadrovej elektrárne, ktorá bola načas v ohrození ruskými okupačnými vojskami, pripomenula agentúra DPA. Okrem jadrovej elektrárne v Záporoží ovládli ruské sily aj elektráreň v Černobyle, z ktorej sa ale koncom marca po piatich týždňoch stiahli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok