Nedostatky v koordinácii pretrvávajú. Rusko bolo nútené zlúčiť a presunúť vyčerpané jednotky, uviedli Briti

TA3 ČTK
30.4.2022 08:46

Rusko bolo nútené zlúčiť a presunúť vyčerpané a nesúrodé jednotky z neúspešného postupu na severovýchode Ukrajiny, uviedlo v sobotu britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej rannej správe k situácii na Ukrajine. Mnohé jednotky sa podľa neho pravdepodobne stretávajú s oslabenou morálkou.

Rusko bolo nútené zlúčiť a presunúť vyčerpané jednotky, uviedli Briti
TASR/AP

"Rusko dúfa, že geografickým sústredením bojovej sily, skrátením zásobovacích trás a zjednodušením velenia napraví problémy, ktoré predtým obmedzovali jeho inváziu," píše britský rezort obrany, podľa ktorého Rusko stále čelí významným výzvam.

"Nedostatky v ruskej taktickej koordinácii pretrvávajú. Nedostatok zručností na úrovni jednotiek a nedôsledná letecká podpora spôsobili, že Rusko nie je schopné plne využiť svoju bojovú masu, napriek miestnym zlepšeniam," domnievajú sa Briti.

Agentúra AP v súvislosti s dnešnou správou britského ministerstva obrany poznamenala, že podľa niektorých analytikov ruskej sily, ktorým sa spočiatku vojny nepodarilo dobyť Kyjev, boli presunuté bez času potrebného na riadne prezbrojenie a doplnenie stavu vojakov.

Podľa poslednej situačnej zvodky ukrajinského generálneho štábu sa k Izjumu v Charkovskej oblasti presúvajú samostatné ruské jednotky z Východného vojenského okruhu, ktoré podľa neho prichádzajú z ruskej Belgorodskej oblasti. Tá s ukrajinskou Charkovskou oblasťou susedí.

Velenie ukrajinskej armády okrem iného konštatuje, že ruské jednotky pokračujú v ofenzíve na východe krajiny. "Na území Doneckej a Luhanskej oblasti bolo za posledných 24 hodín odrazených 14 nepriateľských útokov," tvrdí ukrajinský štáb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok