Elektrické SUV EQS bolo oficiálne predstavené. Čo všetko môžme očakávať?

TA3/SZ
29.4.2022 18:30

Mercedes po rôznych upútavkach oficiálne uviedol SUV EQS, ktoré ponúkne luxusný a priestranný interiér s výkonným pohonom a vyšším podvozkom

Elektrické SUV EQS bolo oficiálne predstavené. Čo všetko môžme očakávať?
Mercedes

Poďme sa hneď na začiatok pozrieť na dizajn. Ten do veľkej miery odkazuje na klasické EQS. V prednej časti sme svedkami rozmernej prednej masky zasadenej do nárazníku, ktorá je však z dôvodu aerodynamiky bez zbytočných otvorov a prelisov. Ak by sme porovnali klasické EQS a EQS SUV, tak by sa líšili v podstate len rozmermi nárazníku a jeho súčasťami. Dizajnéri teda chceli z veľkej časti tieto dve autá dizajnovo prepojiť.

Mercedes Mercedes

V zadnej časti sme svedkami taktiež podobného dizajnu, ktorý je však prispôsobený rozmerom SUV. Pekným prvkom je LED svetelný pás prepájajúci koncové svetlá, ktorý vytvára v tme jedinečný svetelný podpis. K dispozícii budú až 22 palcové disky kolies, a taktiež po vzore klasického EQS aj natáčacia zadná náprava, ktorá dokáže v prípade príplatku vytočiť zadné kolesá až o 10 stupňov.

Na rozmery SUV sa podarilo inžinierom dosiahnuť pôsobivú hodnotu koeficientu odporu vzduchu na úrovni len 0.20. Túto hodnotu však dosahuje iba verzia s 19 palcovými diskami.

Mercedes Mercedes

Ani v SUV verzii nesmie chýbať obrovský displej Hyper Screen, ktorý sa tiahne takmer cez celú šírku palubnej dosky. Samozrejmosťou je všade prítomný luxus a prémiové povrchy naprieč všetkými radmi sedadiel. Základ ponuky bude tvorený verziou 450+ s výkonom 360 koní a 568 Nm krútiaceho momentu, ktorý je posielaný výhradne na zadnú nápravu. Dojazd tejto verzie sa bude pohybovať na hranici 660 kilometrov.

S pohonom oboch náprav bude k dispozícii verzia 450 4Matic, ktorá prinesie rovnakých 360 koní no až 800 Nm krútiaceho momentu. S týmto pohonom spraví EQS SUV na jedno nabitie 613 kilometrov. Vrchol ponuky tvorí verzia s označením 580 4Matic s výkonom 544 konských síl 858 Nm. Dojazd na jedno nabitie sa bude hýbať na úrovni 613 kilometrov. Cenovka doposiaľ zverejnená nebola. Základná verzia sa však bude s istotou pohybovať okolo sumy 100 tisíc eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok