Po útoku na Kyjev hlásili jednu obeť. Je ňou novinárka stanice Slobodná Európa

TA3 TASR
29.4.2022 12:22

Obeťou štvrtkového útoku na Kyjev je novinárka stanice Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda Vera Hyryčová. Na sociálnych sieťach o tom informoval jej kolega Olexandr Demčenko. Spresnil, že novinárkino telo našli po ruinami raketou zasiahnutého bytového domu až v piatok ráno.

Po útoku na Kyjev hlásili jednu obeť. Je ňou novinárka stanice Slobodná Európa
TASR/AP

Ukrajinská pobočka tejto rozhlasovej stanice vo svojom vyhlásení uviedla: "Novinárka a producentka Rádia Sloboda Vera Hyryčová zahynula v dôsledku zásahu ruskej rakety do domu, v ktorom v Kyjeve žila. K ostreľovaniu došlo 28. apríla". V polovici apríla Národný zväz novinárov Ukrajiny informoval, že od začiatku ruskej invázie bolo na Ukrajine zabitých najmenej 20 novinárov. Zväz zverejnil aj zoznam ich mien, pričom však spresnil, že ide len o tých, ktorých smrť potvrdila ukrajinská generálna prokuratúra.

Ruské letectvo podniklo svoj štvrtkový útok na ciele v Kyjeve v čase, keď tam bol na návšteve generálny tajomník OSN António Guterres. Agentúra AFP pripomína, že išlo o prvý útok tohto druhu na ukrajinskú metropolu od polovice apríla. V piatok ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že vzdušno-kozmické sily Ruskej federácie zničili výrobné budovy raketového a kozmického podniku Artem v Kyjeve.

Podľa kyjevského primátora Vitalija Klička zásah dostal aj bytový dom v kyjevskej štvrti Ševčenkivskyj. Vo svojom statuse na sociálnych sieťach v piatok potvrdil, že pri prehľadávaní a odstraňovaní sutín domu objavili pozostatky zabitého človeka. Najmenej desať ľudí utrpelo zranenia. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil ruské útoky na Kyjev v čase Guterresovej návštevy za pokus o poníženie OSN a všetkého, čo táto organizácia predstavuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok