Kyjev sa pokúsi evakuovať stovky ľudí z oceliarní Azovstal v Mariupole

TA3 TASR
29.4.2022 12:15

Kyjev dúfa, že sa v piatok podarí evakuovať civilistov z oceliarní Azovstal v Mariupole. Oceliarne sú poslednou baštou ukrajinského odporu v meste a ukrývajú sa tam ukrajinská obrana so stovkami žien a detí.

"Nadnes je naplánovaná operácia, ktorej cieľom je dostať zo závodu civilistov," uviedla Zelenského kancelária bez poskytnutia ďalších detailov. Informovala o tom agentúra Reuters. OSN zostavila pre očakávanú evakuáciu civilistov z Azovstaľu, ktorá by si vyžadovala prerušenie bojov, medzinárodný tím.

Oceliarne Azovstaľ sú posledným miestom organizovaného ukrajinského odporu v Mariupole proti presile ruských inváznych síl. Podľa AFP sa v podzemných bunkroch pod oceliarňami, takmer úplne zničenými v dôsledku ruských útokov, stále ukrýva asi 2000 ukrajinských vojakov a 1000 civilistov. Viac než 500 ukrajinských vojakov v Azovstali je údajne zranených, pričom niektorí sú vo vážnom stave.

O evakuácii civilistov rokoval tento týždeň v Moskve a Kyjeve generálny tajomník OSN António Guterres. Podľa Guterresovho hovorcu šéf Kremľa Vladimir Putin "v princípe súhlasil" so zapojením OSN a Medzinárodného výboru Červeného kríža do evakuácie civilistov Azovstaľu.

Podľa ukrajinských úradov Rusko - napriek navonok deklarovanej ochote - prekazilo už viacero pokusov o evakuáciu civilistov z tohto strategického prístavného mesta. Mestská rada v Mariupole uviedla, že približne 100.000 obyvateľov, ktorí sa nachádzajú v meste, je "v smrteľnom nebezpečenstve" v dôsledku ruského ostreľovania a nehygienických podmienok. Upozornila taktiež na katastrofálny nedostatok pitnej vody a potravín v meste.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok